Super Bowl 50: ‘The Sheriff’ Manning vs ‘Superman’ Newton (video)

Peyton Manning en Cam Newton © Belga Image

De vijftigste editie van de Super Bowl plaatst zondag Denver Broncos tegenover Carolina Panthers. Het belooft een pittig duel te worden tussen twee generaties quarterbacks. Levende legende Peyton Manning versus nieuwe sensatie Cam Newton. Een introductie.

Quarterbacks, het zijn de meest in het oog springende spelers op een American Footballveld. De mannen die de lakens uitdelen, die kwistig met machtige passes strooien of kiezen voor een verrassende loopbeweging. Meestal zijn zij het die het verloop van zo een Super Bowl bepalen. Is de QB op niveau dan is winst al een stap dichter bij, daarom nemen we de quarterbacks van beide finalisten van deze vijftigste editie onder de loep.

Peyton Manning (39) staat voor zijn vierde Super Bowl, eerder won hij er eentje met de Indianapolis Colts in 2006 en verloor hij er twee: in 2009 tegen New Orleans Saints (de stad waar hij opgroeide) en in 2013 met Broncos tegen Seattle Seahawks.

Manning, die The Sheriff wordt gedoopt omdat hij zijn wetten oplegt aan de tegenstander, gooide in 2014 zijn 509de touchdownpass in zijn carrière en verbrak daarmee het NFL-record van Brett Favre. Afgelopen jaar voegde hij daar nog een record aan toe: het grootste aantal passing yards in de geschiedenis van de NFL. De verre worp is dan ook het handelsmerk van de veteraan, die zelden met de bal loopt en doorgaans kiest voor een trage opbouw.

Manning werd ook al vijf keer verkozen tot beste speler in de NFL (2003, 2004, 2008, 2009 en 2013). Opvallend: zijn jongere broer Eli Manning (New York Giants) is eveneens een succesvolle quarterback, met de New York Giants won hij al twee Super Bowls.

In 2012 verruilde Peyton Manning de Colts, waar hij al sinds zijn begindagen als prof in 1998 actief was, in voor de Denver Broncos. Dat was het jaar nadat hij een heel seizoen miste wegens operaties aan nek en hoofd. Een goede gok van de Broncos want een jaar later leidde Peyton hen al naar de Super Bowl (waarin ze weliswaar verloren) en werd hij bekroond als ‘comeback player of the year’.

Nu, op zijn 39ste en met een nieuwe kans op glorie in de Super Bowl, wordt al luidop gespeculeerd over de toekomst van Peyton Manning. Beëindigt hij zijn carrière op een piekmoment?

Visliefhebber Cam Newton

Voor de 26-jarige Cam Newton liggen de kaarten helemaal anders. Sinds hij in 2011 als Nr 1 Draft Pick werd verkozen door de Carolina Panthers maakt hij naam in de Amerikaanse Footballcompetitie vanwege zijn grote mond en gewaagde speelstijl. Newton is een krachtige, explosieve quarterback (1m96 en 112 kg) die er niet voor terugdeinst om zijn lichaam in de strijd te werpen. Niet zelden kiest hij voor de loopbeweging in plaats van de verre pass. Daarbij durft hij zich als een volleerde runningback naar de touchdownlijn te werpen.

Dit seizoen betekent zijn grote doorbraak, Newton -die de bijnaam Superman dankt aan de manier waarop hij een touchdown viert: zogezegd met het opentrekken van zijn shirt- wordt zelfs getipt als dé topkandidaat op de MVP-titel. Leuk weetje, zo vlak voor ‘Dagen zonder Vlees’-campagne start in ons land: Newton is een overtuigd piscivoor. Hij volgt een dieet van vis en schaaldieren, vlees van andere dieren eet hij nooit. Wint hij zijn eerste Super Bowl in zijn nog jonge carrière?

Super Bowl 50: Carolina Panthers vs Denver Broncos, live vanuit Santa Clara. Zondag 7 februari vanaf 23u50 te bekijken op BBC 2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier