Sven Kramer en de pijn van het trainen (video)

Sven Kramer (tweede van links) in actie op training. © BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Een van de blikvangers op de komende Olympische Winterspelen in Sotsji is de Nederlandse schaatskampioen Sven Kramer. Holland Sport maakte enkele jaren geleden een straffe reportage over hem.

Sven Kramer zal op de Olympische Winterspelen in Sotsji, net als in Vancouver, drie individuele afstanden schaatsen: de 5000, de 10.000 én – verrassend – de 1500 meter. Een opmerkelijke beslissing, ook al omdat Kramer in de aanloop al herhaaldelijk aangaf dat hij zich op de vijf en de tien kilometer wilde focussen en in januari zelfs het EK Allround in Hamar liet schieten. “Ik heb me de voorbije maanden gefocust op de langere afstanden, maar ik heb nog altijd de snelheid. En: geen enkele rijder domineert het seizoen op de schaatsmijl”, aldus de 27-jarige Fries, die in Sotsji revanche wil nemen voor zijn ‘mislukte’ Spelen in Vancouver.

In 2010 won Kramer ‘slechts’ één gouden medaille (5000 meter), nadat hij op de tien kilometer het dieptepunt van zijn carrière beleefde. De snelste tijd gereden, maar na een verkeerde baanwissel – een fout van zijn coach Gerard Kemkers – gediskwalificeerd. Op de ploegenachtervolging pakte hij met Nederland brons in een olympisch record, maar ook dat moet straks een gouden plak worden. Drie keer olympisch goud, met minder zal de zesvoudige wereldkampioen allround niet tevreden zijn.

Eind 2008, toen al in aanloop naar die Spelen in Vancouver, draaide Holland Sport (een Nederlands programma met presentator Wilfried de Jong) een boeiende reportage over de fysieke arbeid die de schaatser verrichtte tijdens zijn voorbereiding. Het toont een kant van de topsport die maar weinigen te zien krijgen. (CT/MS)

De reportage van Holland Sport:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier