Taekwondoka Jaouad Achab naar halve finales: ‘Tegenstander kreeg onterecht drie punten’

Jaouad Achab tijdens de kwartfinale taekwondo op de Olympische Spelen in Rio. © Belga

Jaouad Achab heeft zich op de Spelen van Rio makkelijk geplaatst voor de halve finales van het olympisch taekwondotoernooi.

Taekwondoka Jaouad Achab ligt op medaillekoers in Rio. Het topreekshoofd versloeg donderdag in de kwartfinale van de klasse tot 68 kg de Pool Karol Kobak met 9-7.

In het derde en laatste wedstrijddeel kwam Kobak van 9-6 terug tot 9-9, maar na protest van het Belgische kamp moest hij de driepunter weer inleveren. Achab legde na het gevecht uit wat er was gebeurd. “Ik lag op de grond en hij trapte mij in het gezicht. Dat mag niet volgens het reglement maar hij kreeg toch drie punten. Mijn trainer haalde daarop de kaart boven om via videobeelden de fase te laten beoordelen. Zij hebben het aanvaard en hem de drie punten weer ontnomen omdat hij me op de grond had geraakt. Dat mag niet.”

Achabs laatste obstakel op weg naar de finale is de 22-jarige Rus Alexey Denisenko, nummer 4 op de plaatsingslijst. “Ik heb al twee keer tegen hem gevochten, een keer gewonnen en een keer verloren”, wilde Achab nog kwijt, alvorens hij richting kleedkamer trok om zich voor te bereiden.

De wedstrijd wordt donderdag om 17u15 lokale tijd (22u15 in België) afgewerkt.

Indrukwekkende erelijst

Achab moet nog 24 worden (op zaterdag 20 augustus), maar toch heeft hij al een indrukwekkende erelijst. De in het Marokkaanse Tanger geboren taekwondoka is onder meer wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen, telkens in de categorie onder 63 kg.

In Rio wordt in de -68 kg gevochten, omdat op de Spelen maar vier in plaats van acht gewichtsklassen zijn. Achab is de derde Belgische taekwondoka die in actie komt in Rio.

Ketbi en Asemani

Dinsdag verloor vicewereldkampioen Si Mohamed Ketbi (-58 kg) zijn eerste duel, woensdag begon Raheleh Asemani sterk aan haar toernooi bij de min 57. Zij won in de achtste finales met duidelijke 13-1 cijfers van de Panamese Carolena Carstens. (Belga/TE/SD)

Lees ook ons interview met Jaouad Achab: ‘In Rio heb ik slechts één doel: goud!’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier