TAS verwerpt beroep 68 Russische atleten

Elena Isinbayeva © REUTERS

De 68 Russische atleten, die tegen hun collectieve schorsing in beroep gingen bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS), mogen niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Het internationaal Sporttribunaal (TAS) is van oordeel dat de schorsing van de Russische Atletiekfederatie (ARAF) door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) conform het IAAF-reglement en het olympisch charter is. De IAAF legde Rusland in november een voorlopige schorsing op na een rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA) over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Eind vorige maand besliste de IAAF om deze schorsing voor Rusland te handhaven.

68 Russische atleten “die nog nooit het dopingreglement hebben overtreden” en de Russische atletiekfederatie gingen daarop, met de steun van het Russisch Olympisch Comité, in beroep bij het TAS. Onder meer tweevoudig olympisch kampioene polsstokspringen Elena Isinbayeva en wereldkampioen op de 110m horden Sergey Shubenkov tekenden beroep aan. Tot de 68 behoort ook verspringster Darya Klishina. De Russin, die in het Amerikaanse Florida verblijft, vernam anderhalve week geleden dat ze als enige opgevist is door de IAAF, aangezien ze geloofwaardige dopingtests onderging.

Manipulatie van dopingtesten

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verklaarde de uitspraak van het TAS af te wachten om een beslissing te nemen over een mogelijke uitsluiting van alle Russische sporters op de Spelen. Die eventuele uitsluiting zou het gevolg zijn van het McLaren-rapport dat maandag door het WADA werd gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Russische sporters van 2011 tot 2015 konden rekenen op een door de staat gesteund dopingnetwerk.

Het Russische ministerie van Sport stuurde de manipulatie van dopingtesten, met de actieve medewerking van de geheime dienst FSB en de dopinglaboratoria van Moskou en Sotsji. Het WADA vroeg maandag om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een “drastische mentaliteitswijziging” heeft plaatsgevonden.

‘Politieke beslissing’

De Russische minister van Sport Vitaly Mutko betreurt de beslissing van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) om het beroep van 68 Russische atleten tegen hun schorsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te verwerpen. Hij heeft het tegenover het persagentschap TASS over een “politieke beslissing”.

“Alleen met droefheid kan ik zeggen dat we onze volgende acties in overweging zullen nemen”, aldus Mutko. “Volgens mij was dit een subjectieve en eerder politieke beslissing, zonder juridische grond.”

(Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier