Andy Murray wint voor het eerst Wimbledon

© Belga

De Schot Andy Murray (ATP2) heeft Wimbledon gewonnen. Hij versloeg Novak Djokovic (ATP1) in de finale met 6-4, 7-5 en 6-4.

De Schot Andy Murray (ATP 2) heeft voor het eerst in zijn carrière Wimbledon gewonnen. Hij versloeg de Serviër Novak Djokovic (ATP 1) in drie sets met 6-4, 7-5 en 6-4. Murray is zo de eerst Britse Wimbledon-winnaar sinds Fred Perry in 1936.

Voortgestuwd door een enthousiast publiek toonde de Schot, in 2012 al olympisch kampioen op het heilige gras van Wimbledon, zich op Centre Court in de eerste set de sterkste met 6-4. Ook in de tweede set moest ’s werelds nummer één Djokovic met 7-5 het hoofd buigen, ondanks een 1-4 voorsprong voor de Serviër.

Murray, vorig jaar op Wimbledon verliezend finalist tegen de Zwitser Roger Federer, leek in de derde set de wedstrijd eenvoudig naar zich toe te trekken. Hij ging meteen door de opslag van Djokovic, die voor deze partij met 11-7 leidde in de onderlinge duels. Maar ‘Nole’, in 2011 Wimbledon-winnaar, etaleerde zijn vechtersmentaliteit en brak tweemaal terug tot een 4-2 voorsprong.

Djokovic kon echter niet doorgaan op zijn elan. De Schotse publiekslieveling, die in 2012 op de US Open na een finale tegen Djokovic zijn eerste grandslamtoernooi won, realiseerde twee tegenbreaks en kwam 5-4 voor. Op zijn eigen opslag kreeg hij drie toernooipunten, maar de zenuwen leken de Schot parten te spelen.

Op het vierde kampioenschapspunt lukte het dan toch. Hij bracht met 6-4 in de derde set Groot-Brittannië in vervoering. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier