Angelique Kerber klopt Serena Williams in finale Australian Open

© AFP

Angelique Kerber (WTA 6) heeft zaterdag de Australian Open gewonnen. In de finale in Melbourne versloeg de Duitse, het zevende reekshoofd, de Amerikaanse titelverdedigster Serena Williams (WTA 1) met 6-4, 3-6 en 6-4 en pakte zo haar allereerste grandslamtitel. ‘Dit is een droom die uitkomt.’

Williams had tot de finale nog geen set moeten prijsgeven en startte als dé topfavoriete tegen Kerber, van wie ze in de zes vorige ontmoetingen slechts een keer had verloren.

De Amerikaanse acteerde in de Rod Laver Arena echter onder haar niveau. Na een vroege break in het derde spel kwam Williams terug tot 3-3. Ze bleef, tot haar grote frustratie, de missers en unforced errors echter opstapelen en na een tweede break in het zevende game stoomde Kerber door naar 6-4 setwinst.

In set twee trok Williams haar niveau op. Een break in het vierde spel bracht haar 3-1 voor. Het bleek voldoende voor 6-3 setwinst. Kerber rechtte de rug in de derde en beslissende manche. Ze forceerde een 4-2 voorsprong en mocht bij 5-3 de match uitserveren. Williams brak nog terug (5-4) maar in het volgende spel was het wel prijs voor Kerber. Ze verzilverde, na een volleymisser van Williams, haar eerste matchbal na 2 uur en 8 minuten tennis.

Angelique Kerber stond zaterdag voor het eerst in de finale van een grandslamtoernooi. In Melbourne was de (linkshandige) Duitse tot dit jaar nog niet verder geraakt dan de vierde ronde (in 2013 en 2014). Vorig jaar moest de Duitse al na een ronde inpakken na verlies tegen de Roemeense Begu. Op haar palmares staan nu acht toernooizeges.

Kerber is overigens de eerste Duitse sinds Steffi Graf, in 1994, die erin slaagt de Australian Open te winnen. Serena Williams (34) mikte op een zevende titel ‘down under’, na zeges in 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 en 2015. Ze kon zaterdag haar 22e grandslamtitel winnen, waarmee ze op gelijke hoogte zou komen van Graf, recordhoudster in het ‘Open Era’.

‘Tweede kans gekregen en gegrepen’

“Toen ik hier in de eerste ronde speelde, had ik een matchbal tegen (tegen de Japanse Doi, red) en zat ik met een been in het vliegtuig richting Duitsland. En nu sta ik hier”, reageerde een tot tranen toe bewogen Kerber na haar overwinning.

“Ik heb een tweede kans gekregen en die heb ik gegrepen. Het is een eer dat ik in deze finale tegenover Serena mocht staan. Dat ik ook nog win, is als een droom die hier vanavond uitkomt.” “Mijn hele leven heb ik hard gewerkt. Nu ben ik een grandslamkampioene en dat klinkt echt gek. Ongelofelijk. Ik wil ook mijn team en familie bedanken, ze zijn de beste van de wereld”, aldus Kerber, die van de zesde naar de tweede plaats wipt op de wereldranglijst.

Serena Williams had met een zevende zege in Melbourne haar 22e grandslam kunnen winnen, evenveel als Steffi Graf. Het nummer 1 van de wereld nam de nederlaag sportief op. “Het was een goeie match. Angie, je hebt zo goed gespeeld. Je was de beste speelster dit toernooi. Ik ben heel blij voor jou”, zei de Amerikaanse. “Ik hoop dat je van dit moment geniet. Je verdient het echt.” (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier