Angelique Kerber verovert derde grandslamzege met overwinning op Williams

Angelique Kerber na haar overwinning op het gras van Wimbledon © AFP

Angelique Kerber (WTA-10) heeft zaterdag voor het eerst in haar carrière Wimbledon gewonnen. De dertigjarige Duitse nam in de finale op het Londense gras met tweemaal 6-3 de maat van de Amerikaanse Serena Williams (WTA-181). De wedstrijd duurde 1 uur en 5 minuten.

Angelique Kerber haalde in 2016 al eens de finale op Wimbledon, maar moest toen haar meerdere erkennen in Serena Williams. Nu heeft ze haar revanche beet.

Voor de Duitse poulain van de Belgische coach Wim Fisette is het de derde grandslamzege uit haar carrière na het Australian Open en het US Open in 2016. De 36-jarige Williams blijft hangen op 23 grandslamoverwinningen, waarmee ze net onder het record van de Australische Margeret Court blijft. Zij veroverde in de jaren 60 en 70 liefst 24 grandslamtitels.

Williams stond tien maanden na haar bevalling voor de tiende keer in de finale op de All England Club. De Amerikaanse stak de eindzege zeven keer (2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015 en 2016) op zak.

Fantastsich toernooi

‘Dit is een droom die eindelijk werkelijkheid wordt’, reageerde Kerber meteen na de wedstrijd. ‘Het is altijd een ware eer om op de tennisbaan te staan met Serena. Ik wist dat ik mijn beste tennis moest spelen tegen zo’n kampioene. Het was een fantastisch toernooi, ik genoot van elke seconde’, reageerde Kerber, die zich nadien tot de Amerikaanse richtte.

‘Je bent een echte kampioene, een inspiratie voor iedereen. Je komt nog maar pas terug na je zwangerschap, maar ik ben er zeker van dat je snel een volgend grandslamtoernooi zal winnen’, aldus Kerber, die de eerste Duitse is na Steffi Graf in 1996 die de ‘Venus Rosewater Dish’ in de lucht mocht steken.

Serena Williams stond tien maanden na haar bevalling voor de tiende keer in de finale op Wimbledon. Een achtste eindzege was haar evenwel niet gegund. ‘Ik ben zo ontzettend gelukkig’, zei Williams met een krop in de keel. ‘Het resultaat is uiteraard teleurstellend, maar ik ben zo blij dat ik hier in de finale ben geraakt. Ik heb zoveel om naar uit te kijken. Dit is nog maar het begin. Aan alle moeders over de hele wereld: ik probeerde te winnen voor jullie, maar Angelique was te sterk. Ze speelde ontzettend goed. Ze is een geweldige persoon en een goede vriendin. Ze verdient dit. Een dikke proficiat.’