Appelmans: ‘België is underdog’

© IMAGEGLOBE

Op 20 en 21 april strijden België en Polen om het behoud in Wereldgroep II van het tennis. Ex-bondscoach Sabine Appelmans blikt in Sport/Voetbalmagazine vooruit.

Yanina Wickmayer (WTA 35) is er niet bij omdat ze haar voorbereiding op het gravelseizoen – de Belgische bond koos voor hardcourt – niet in de war wou sturen.

Sabine Appelmans begrijpt die beslissing: “Toen ik nog coach was, vond ik het niet vanzelfsprekend dat ze zouden spelen. Als tennisser moet je voortdurend een afweging maken tussen spelen voor je land en je individuele belangen. Ik weet dat Yanina en Kirsten ontzettend graag voor België spelen, maar hun klassement is ook niet onbelangrijk. Kirsten staat op de rand van de top twintig en ook Yanina zou graag nog wat plaatsen opschuiven. In zo’n situatie moet je soms een pijnlijke keuze maken.”

Dat veel tennissers terughoudend zijn om aan de Fed Cup deel te nemen, heeft te maken met het ontbreken van een wisselwerking met de WTA. “Naast de kwestie van het veld – waar ik me niet over kan uitspreken – krijgen ze in deze wedstrijden geen punten voor hun WTA-ranking. De internationale tennisfederatie zou daar in de toekomst een mouw aan moeten passen”, aldus Appelmans.

Het gevaar Radwanska

België treedt tegen Polen aan met Kirsten Flipkens (WTA 23), Alison Van Uytvanck (WTA 181), An-Sophie Mestach (WTA 330) en Ysaline Bonaventure (WTA 399). Het wordt een moeilijke klus, oordeelt Appelmans, maar Flipkens kan de sleutel in handen hebben: “Polen is zeer sterk. Naast Agnieszka Radwanska hebben ze nog een paar goede speelsters die een beetje in de schaduw staan.”

“We komen aan de start als underdog, maar vergeet niet dat we Polen, met Yanina en Kirsten, al eens hebben geklopt (in februari 2010 won België in Polen met 2-3, nvdr). Voor de komende duels krijgen Van Uytvanck en Mestach de kans om zich te bewijzen, maar we mogen niet verwachten dat ze topvijftigspeelsters zullen kloppen. Dat Kirsten heeft besloten om mee te doen, is heel belangrijk voor de groep.”

En als Polen toch te sterk blijkt? “Bij een nederlaag komen we volgend jaar uit in de Euro-Afrikaanse zone. Daarin moeten we dan kwalificaties afwerken in een poulesysteem, waarin enkel de eerste doorstoot. Je moet je dus helemaal terug naar boven werken, absoluut geen eenvoudige opdracht”, schetst de ex-Fed Cupcoach een weinig optimistisch beeld. (NN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier