ATP wil tennismatchen inkorten (en daar is vooral Nadal niet gelukkig mee)

Rafael Nadal © Belga Image
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

De Association of Tennis Professionals (ATP) wil het spel voor de toeschouwers aantrekkelijker en sneller maken.

‘We moeten respect hebben voor de traditie van de sport, maar we willen ook een nieuwe generatie tennisfans proberen aan te spreken. Sport en entertainment moeten hand in hand gaan. Ik denk niet dat de fans nog zin hebben om vijf uur naar dezelfde twee spelers te kijken’, zei ATP-voorzitter Chris Kermode aan de vooravond van de Next Gen Masters, toen de beste tennissers onder de 21 jaar het in Milaan tegen elkaar opnamen en enkele nieuwe regels op hun haalbaarheid werden getoetst.

Alle wedstrijden werden gespeeld naar vijf winnende sets – momenteel alleen het geval in de grandslams en Daviscup – maar de sets werden ingekort naar vier winnende spelletjes met een tiebreak aan 3/3. In elk spel werd de voordeelregel afgeschaft: wie aan 40/40 het punt scoorde, won het spel. Ook opvallend: wanneer een bal bij de service het net raakte, werd meteen doorgespeeld – zoals in het volleybal al langer het geval is.

De lijnrechters werden in Milaan vervangen door Hawk-Eye (het computersysteem dat sinds 2006 op toernooien wordt gebruikt om beslissingen van de scheidsrechter te herroepen), er was slechts één medische time-out toegestaan, spelers mochten – beperkt in tijd – tijdens de match worden gecoacht en de toeschouwers waren tussen de rally’s niet verplicht om op hun stoeltje te blijven zitten.

En in de hoek van het terrein liep de shot clock mee, zodat spelers de 25 seconden – 5 seconden langer dan in de grandslams – tussen twee punten niet overschreden. Uitgerekend die maatregel wordt op de Australian Open, die op 15 januari begint, ingevoerd.

Tot ergernis van Rafael Nadal, een notoire tijdsoverschrijder. ‘Als de toeschouwers korte punten vragen en liever naar spelers kijken die niet meer nadenken over hun tactiek, dan is dat een fantastisch idee’, reageerde de Spaanse nummer één van de wereld cynisch.