Belgische tennissers in Rio: ‘Ik denk dat alle vrouwen hier bang zijn van het zikavirus’

Yanina Wickmayer © Belga Image

Yanina Wickmayer, Kirsten Flipkens en David Goffin verdedigen de Belgische driekleur in het Olympische tennistoernooi in Rio de Janeiro. Ze praten alledrie over hoe zij de Spelen beleven.

België zal drie tennisvertegenwoordigers tellen op de hardcourts van het Centro Olimpico in Rio. David Goffin (ATP 13), Yanina Wickmayer (WTA 36) en Kirsten Flipkens (WTA 62) zullen de Belgische driekleur verdedigen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze treden alle drie aan in het enkelspel, de Luikenaar en de kleine Kempense hopen ook het gemengd dubbelspel te spelen.

‘De kers op de taart’

Flipkens, met haar 30e de oudste van de groep, zal trouwens voor de eerste keer aan de Spelen deelnemen. Vier jaar geleden had de Geelse op het gras van de All England Club niet kunnen meedoen. Na enkele fysieke kwaaltjes was ze naar beneden getuimeld in het WTA klassement. ‘Mijn jaar in Londen was 2013’, glimlacht ze, verwijzend naar haar halve finale in Wimbledon, waardoor ze naar de 13de plaats van de WTA-ranking klom.

Ik heb verontrustende dingen gehoord over Rio, maar ik ben heel blij dat ik er ben

Kirsten Flipkens

Kirsten Flipkens
Kirsten Flipkens© Belga Image

Flipper is dus vast van plan om haar kans te grijpen. ‘Ik heb mijzelf sterk onder druk gezet om me te kwalificeren’, vertelt ze. ‘Ik ben eind vorig jaar naar Taiwan gegaan terwijl ik was terug gevallen naar de 100e plaats in de wereld. Ik ben in februari last minute naar Monterrey vertrokken toen ik hoorde dat ik gekwalificeerd was en ik bereikte de finale. Mijn kalender staat helemaal in het teken van de Spelen. Ik heb verontrustende dingen gehoord over Rio, onder meer over overvallen op sporters, maar ik ben heel blij dat ik er ben. Ik heb alles beleefd in mijn carrière, behalve de Olympische Spelen. Het is de kers op de taart!’

Michael Phelps

Voor Wickmayer (26) zijn het al de tweede Olympische Spelen. De huidige Belgische nummer 1 behaalde net de zesde titel van haar carrière op het WTA-circuit in Washington op 24 juli. Vier jaar geleden in Londen had ze de tweede ronde bereikt, die ze verloor van Caroline Wozniacki. Ook al lijkt een medaille wat hoog gegrepen is de Antwerpse vast van plan haar vel duur te verkopen op haar favoriet speeloppervlak.

“Ik heb de laatste maanden veel vorderingen gemaakt en ik voel dat ik mijn beste tennis terugvind. Dat is heel aangenaam. Het is een eer om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Gezien alle problemen die opduiken verwacht ik niet de perfectste Spelen van de geschiedenis maar ik wou niet opgeven’, verklaart ze.

Mocht ik Michael Phelps in het restaurant van het olympisch dorp tegenkomen, dan denk ik dat ik mijn bestek laat vallen.

Yanina Wickmayer

Belgische tennissers in Rio: 'Ik denk dat alle vrouwen hier bang zijn van het zikavirus'
© BELGA

‘Het zikavirus? Ik denk dat alle vrouwen er bang van zijn. Bovendien is er nog niet voldoende onderzoek geweest om de precieze gevolgen te bepalen. Momenteel beperken ze zich enkel tot de boorlingen. Nu, als je daarbij stilstaat blijf je beter thuis. Ik ga dus in Rio mijn hersenen in off-modus zetten en er niet aan denken’, zegt Wicky, die zwemmer Michael Phelps hoopt tegen te komen. ‘Hij is mijn sportidool. Mocht ik hem in het restaurant van het olympisch dorp tegenkomen, dan denk ik dat ik mijn bestek laat vallen’, lacht ze.

Kayakcompetitie

David Goffin zal ook de tweede Olympische Spelen van zijn carrière beleven. Na een tot nu toe voortreffelijk 2016, waar hij dicht bij de top 10 kwam, zal de 25-jarige Luikenaar alle hoop op een Belgische tennismedaille op zijn schouders dragen. Het dreigt moeilijk te worden gezien de sterke concurrentie van Djokovic, Murray, Nishikori en Nadal, maar de Belgische nummer 1 mag van een mooie prestatie dromen. Als je in de halve finales geraakt van de tot nu toe twee belangrijkste ATP-tornooien op hardcourt (de ATP Masters 1000 van Indian Wells en Miami), mag je beginnen dromen.

‘De Spelen vallen middenin zijn seizoen op hardcourt in de Verenigde Staten . Ik zie het tornooi dus als een deel van een blok’, vertelt hij. Ik ben heel fier dat ik België in Rio mag vertegenwoordigen. De Spelen zijn een bijzondere gebeurtenis. Toen ik jonger was, volgde ik het al op televisie. In Peking heb ik zelfs de kayakcompetitie gevolgd’, lacht hij. ‘En ik herinner me uiteraard de gouden medaille van Justine Henin in Athene in 2014.’

‘Londen was een mooie ervaring ook al verloor ik in de eerste ronde tegen de Argentijn Monaco. Ik hoop dat het dit keer anders wordt en dat ik meer van de sfeer zal kunnen genieten. Sinds het begin van het jaar speel ik zeer goed. Het doel is standvastig te worden en ik heb het gevoel dat ik het meer en meer word. Ik heb zin om overal goed te spelen en ik hoop mijn beste tennis te tonen op de Spelen’, besluit hij.

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier