Belgische vrouwen promoveren naar play-offs Wereldgroep II

© belga

De Belgische Fed Cup-ploeg heeft zich zaterdag in het Israëlische Eilat verzekerd van een ticket voor de play-offs van Wereldgroep I

In de zogeheten ‘Promotional Play-Off’ in groep I van de Europees-Afrikaanse zone tegen Groot-Brittannië staan de Belgen na twee duels immers op een onoverbrugbare 2-0 voorsprong. Het was de Belgische nummer één Alison Van Uytvanck (WTA 43) die voor het beslissende punt zorgde.

‘Ali’ haalde het na een slijtageslag in drie sets van Heather Watson (WTA 85), het werd 6-4, 3-6 en 6-4 na twee uur en 28 minuten wedstrijd. Eerder op de dag had Ysaline Bonaventure (WTA 160) België op 1-0 gezet, de 21-jarige Luikse nam in het openingsduel de maat van de pas zestienjarige Katie Swan (WTA 524): 6-3, 3-6 en 6-3.

Het dubbelspel van later op de dag is dus enkel nog voor de statistieken.

De selectie van kapitein Ann Devries heeft een uitstekend parcours gereden in groep I van de Europees-Afrikaanse zone en won op het hardcourt van Eilat eerder al zijn drie groepsduels. Zo werden Letland (woensdag), Hongarije (donderda) en Bulgarije (vrijdag) alledrie met 3-0 aan de kant gezet, waardoor België groepswinnaar werd in poule D en met de Britse meisjes om promotie streed.

De Britse meisjes – die gecoacht worden door Judy Murray (de mama van Andy) – rekenden in hun poule af met Zuid-Afrika en Georgië, maar moesten het in Eilat wel zonder Johanna Konta (WTA 28) doen. De verrassende halvefinaliste van de voorbije Australian Open moest ziek forfait geven.

De Belgische ploeg wordt gevormd door Van Uytvanck, Bonaventure, An-Sophie Mestach (WTA 152) en debutante Marie Benoit (WTA 277). Yanina Wickmayer (WTA 55) en Kirsten Flipkens (WTA 70) haakten af.

Vorig jaar moest België ook aan de bak in groep I van de Europees-Afrikaanse zone, toen strandde het in de groepsfase. In de play-offs van Wereldgroep II, die in april gespeeld worden, botst België op een verliezer uit de eerste ronde van Wereldgroep II.

Daar staan dit weekend de duels Slovakije/Australië, Canada/Wit-Rusland, Verenigde Staten/Polen en Servië/Spanje op het menu. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier