Davis Cup: Belgen en Britten 1-1 gelijk

Ruben Bemelmans en Andy Murray © Belga

Een moedige Ruben Bemelmans is er vrijdag in Gent niet in geslaagd Andy Murray een set af te snoepen in hun onderlinge confrontatie op dag één van de Davis Cup-finale tussen België en Groot-Brittannië.

De 27-jarige Limburger was tegen de één jaar oudere Schot dicht bij setwinst, kon in de derde manche een setpunt niet benutten en verloor uiteindelijk met 3-6, 2-6 en 5-7. Na de winst van David Goffin van eerder op de dag tegen Kyle Edmund – 3-6, 1-6, 6-2, 6-1 en 6-0 – staan beide finalisten na de eerste dag dus op een billijke 1-1 tussenstand.

Bemelmans had van kapitein Johan Van Herck de voorkeur gekregen op Steve Darcis, maar stond in set één vrijwel meteen 0-2 in het krijt tegen Murray. De Limburger, die erg aanvallend en agressief tenniste, knokte zich daarna wel meteen terug naar 2-2, maar na een nieuwe servicebreak moest hij de eerste manche aan de favoriet laten (3-6). Ook in set twee kregen de 13.000 toeschouwers in Flanders Expo een leuk schouwspel te zien. Bemelmans knokte voor wat hij waard was en maakte soms erg mooie punten, maar Murray bleek te goed, was vrijwel foutloos en kwam op één set van de zege (2-6).

Dubbelspel

In de derde set werd het spannender. Eerst kreeg Murray een strafpunt omwille van ongepast gedrag, daarna incasseerde België een waarschuwing omdat het thuispubliek te vaak floot bij opslagen van de Brit. Bemelmans zelf liet zich echter niet van de wijs brengen en ging bij een 3-2 voorsprong door de opslag van de Schot. Murray reageerde echter meteen en brak terug. Bij een 5-4 en 30-40 voorsprong kreeg de Limburger dan plots een setpunt, maar dat liet hij liggen. De veer leek even gebroken en het ging erg snel: Murray stoomde door naar 5-6 en benutte zijn eerste matchbal.

Op dag één wonnen de hoogst geklasseerde spelers van beide landen – David Goffin en Andy Murray – dus zoals verwacht hun openingsduel en zo staat het 1-1.

De winnaar van het dubbelspel van zaterdag (15u) – in theorie tussen Steve Darcis/Kimmer Coppejans en de broers Andy en Jamie Murray – komt op één punt van de eindzege, zondag valt de beslissing.

Wie drie duels wint, kroont zich tot eindlaureaat van de Davis Cup en mag de ‘Saladier d’Argent’ een jaar in zijn bezit houden. Voor België zou het de allereerste eindwinst zijn, de Britten kunnen de Davis Cup voor de tiende keer (de eerste keer sinds 1936) in de wacht slepen. (Belga/TE)

Programma

Zaterdag 28/11 (15 uur): dubbelwedstrijd;

Zondag 29/11 (13 uur): twee enkelwedstrijden.

De wedstrijden worden gespeeld in Flanders Expo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier