Davis Cup: wie is Nick Kyrgios, het enfant terrible van het Australische tennis?

David Goffin en Nick Kyrgios © Belga Image
Serge Fayat Freelancemedewerker van Sportmagazine.be

Wanneer Nick Kyrgios, de Australische nummer één, zich op het tenniscourt begeeft, kom je ogen te kort. Portret van een enfant terrible, dat België zal moeten verslaan wil ons land weer de Davis Cupfinale spelen.

Hij heeft de allures van een rockster, rijgt de dwaze streken aan elkaar maar hij kan tennis spelen… Nick Kyrgios (ATP 17), 1,93 m en 85 kilo, is de man die het Belgische team op het gravel van Paleis 12 van Brussels Expo zal moeten verslaan, wil ons land voor de tweede keer in zijn geschiedenis in de finale van de Davis Cup staan (twee jaar geleden was Team Britain te sterk). De halve finales gaan door op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september.

Nicholas Hilmy Kyrgios – zoals hij voluit heet – heeft een Griek-Australische vader die baas is van een verfbedrijf, en een Maleisische moeder, een informatica-ingenieur. In 2014 maakte de wereld kennis met de speler toen hij na een overwinning tegen Rafael Nadal de kwartfinale in Wimbledon haalde. De 22-jarige rechterhand uit Canberra is een deksels personage. Een Special K, zoals zijn bijnaam luidt.

Nick Kyrgios
Nick Kyrgios© Belga Image

Kyrgios is voormalig nummer één van de juniors en heeft al drie titels op het ATP-circuit op zijn naam – die hij allemaal in 2016 behaalde. Met zijn octupusarmen, zijn loden service en zijn ongedwongenheid is de Australiër in staat om de ongelofelijkste raketslagen uit te halen – hij slaat dolgraag de bal tussen zijn benen, met het gezicht of de rug naar het net.

Je moet erkennen dat het spelers zoals hem zijn die tickets doen verkopen en het publiek laten komen

Steve Darcis

‘Ik ben niet speciaal fan van hem, maar je moet erkennen dat het spelers zoals hem zijn die tickets doen verkopen en het publiek laten komen’, zei Steve Darcis over hem tijdens de laatste Australian Open, waar hij hem bijna in de derde ronde tegenkwam. ‘Ik denk dat mensen veel meer plezier beleven wanneer ze naar iemand als Kyrgios komen kijken dan naar een kleurloze speler, die geen enkele emotie uitstraalt.’

Enfant terrible

Kyrgios staat echter ook bekend om zijn soms hatelijk gedrag. Het gedrag van de jonge Australiër liet al een paar keer zeer te wensen over. Zo zei hij in augustus 2016 tijdens een wedstrijd van het ATP Masters 1000 tornooi tegen de Zwitser Stan Wawrinka: ‘Kokkinakis (zijn landgenoot) banged your girlfriend. Sorry to tell you that mate‘. De uitspraak koste hem 25.000 dollar boete en een voorwaardelijke schorsing van 28 dagen.

Of toen hij de wedstrijd tegen de Duitser Misha Zverev – de oudere broer van Alexander – vrijwillig uit handen gaf. Dat leverde hem acht weken schorsing op en de aanbeveling om een sportpsycholoog te raadplegen.

Liever basketbal

Mijn ouders hebben zeker gedacht dat tennis eenvoudiger zou zijn. Maar ik hield echt meer van basket

Nick Kyrgios

Nick Kyrgios maakt er trouwens geen geheim van: het tennis is niet heel zijn leven. Hij speelt liever basketbal, maar zijn ouders duwden hem naar het gele balletje. ‘Ze hebben zeker gedacht dat tennis eenvoudiger zou zijn. Maar ik hield echt meer van basket. Ik zou de hele dag basket kunnen spelen’, vertelde de speler, die grote fan is van de Boston Celtics en van Kevin Garnett en Russell Westbrook. ‘Ik weet niet hoe lang mijn carrière zal duren, maar God beware mij als ik op mijn dertigste nog altijd tennis speel. Er zijn zoveel andere dingen in de wereld…’, voegde hij er aan toe.

Nick Kyrgios
Nick Kyrgios© Belga Image

Onvoorspelbaar. Dat is waarschijnlijk de term die Kyrgios het best kenmerkt. Hij heeft het de laatste weken nog schitterend bewezen. Ondanks zijn problemen aan de linkerheup en zijn liefdesperikelen, hees het enfant terrible van het Australische tennis zicht tot de finale van het ATP-tornooi Masters 1000 van Cincinnati, en klopte daarbij David Goffin (ATP 14) en Rafael Nadal (ATP 1). Tien dagen later zwichtte hij in de eerste ronde van de US Open tegen zijn landgenoot John Millman (ATP 235) in een wedstrijd waarin hij zich aan de schouder blesseerde.

De Daviscup is één van mijn prioriteiten van het jaar. Ik heb het bovenaan mijn lijst gezet

Nick Kyrgios

‘Dat is het verhaal van mijn carrière. Ik zal goede en slechte weken hebben. Het is als een roetsjbaan. Ik ben niet voldoende geëngageerd, er ze zijn spelers die serieuzer zijn, die willen vooruitkomen en ik ben zo niet. In Cincinnati speelde ik twee uur per dag basket. Ik at elke dag ijsjes en milkshakes. Op de US Open was ik serieuzer en blesseerde ik me aan de schouder. Ik ontgoochel vaak mensen…’, zuchtte hij. ‘De Daviscup is één van mijn prioriteiten van het jaar. Ik heb het bovenaan mijn lijst gezet. Mijn doel is winnen.’

Het zou dus goed kunnen dat de uitkomst van de spannende halve finale afhangt van de manier waarop hij zich gedraagt in Paleis 12 van Brussels Expo.

Nick Kyrgios
Nick Kyrgios© Belga Image