Daviscupkapitein Van Herck: ‘Niet kansloos tegen Canada’

Johan Van Herck met Steve Darcis. Straks naar de halve finale in de Davis Cup? © BELGA

Tussen 17 en 19 juli kan België voor het eerst sinds 1999 nog eens naar de halve finale van de Daviscup doorstoten. Kapitein Johan Van Herck blikt vooruit op het duel met Canada.

“Het tennis dat ik speelde, is niet meer te vergelijken met wat deze generatie doet. Die vergelijking mág je niet meer maken. Een andere sport zelfs… Het gaat veel sneller, de spelers zijn fysiek zó veel sterker. Als je ziet hoe hard je tegen Novak Djokovic moet slaan om een winner te forceren. Hij beweegt en verdedigt veel beter dan de rest, dat maakt hem zo sterk. De spelers van nu zijn veel betere atleten en het aandeel van de fysieke kwaliteiten zal de volgende jaren nóg toenemen. Nog sneller, nog sterker, nog harder.”

Zo begint Johan Van Herck, kapitein van de Belgische Daviscupploeg, zijn interview met Sport/Voetbalmagazine. Tussen 17 en 19 juli speelt België in de kwartfinale van de Davis Cup tegen Canada.

Goffin en Darcis zijn in zijn selectie twee vanzelfsprekende keuzes, maar van het viertal Kimmer Coppejans, Niels Desein, Ruben Bemelmans en Maxime Authom moeten er uiteindelijk nog twee wegvallen. Wat zijn de criteria om iemand wel of niet te selecteren?

Van Herck: “Ervaring in Daviscup, ATP-ranking, ondergrond, attitude binnen de groep en de kwaliteiten van de tegenstander. Wat heb ik nodig om tegen Canada drie matchen te winnen? Hoe zie ik die ontmoeting verlopen? Waar liggen onze kansen? In de vorige ronde, tegen Zwitserland, heb ik bijvoorbeeld voor Ruben Bemelmans gekozen, omdat hij sterker is in dubbel dan Kimmer.”

In de vorige ronde won België van titelverdediger Zwitserland, maar dat trad aan zonder Federer en Wawrinka. “Dat is misschien jammer, maar ik maak me niet druk over beslissingen die andere landen nemen. Ik stel alleen vast dat wij er wél in slagen om onze toppers te laten spelen, al is het mogelijk dat bijvoorbeeld David volgend jaar zegt: ‘Johan, voor mij even niet.’ Dan is het aan mij om hem te overtuigen.”

Canada heeft met Milos Raonic een speler in de top 10. Waar liggen de kansen voor de Belgen? Van Herck: “Canada gaat ervan uit dat Raonic zijn twee enkels zal winnen, terwijl het op papier een sterker dubbel – Vasek Pospisil (5e op de ranking, nvdr) en Daniel Nestor (23e, nvdr) – heeft. Dat betekent dat we tegen Raonic of in het dubbel boven onszelf zullen moeten uitstijgen. We hebben doelbewust gekozen voor een gravelbaan, een ondergrond waar Raonic op te pakken is. Hij komt bovendien uit blessure en het is afwachten hoe hij Wimbledon zal verteren. Er zijn dus mogelijkheden, net zoals die er tegen Zwitserland zonder Roger Federer en Stan Wawrinka óók waren. Als je tegen Spanje wordt uitgeloot en Rafael Nadal en David Ferrer spelen mee, dan weet je op voorhand dat je kansloos bent. Dat is tegen Canada zeker niet het geval.” (Chris Tetaert)

Lees het hele interview met Johan Van Herck in Sport/Voetbalmagazine van 8 juli.

Meer info: www.tennisvlaanderen.be/daviscup. Tickets: www.middelkerke.be/daviscup. Programma: vrijdag 17 juli (13 uur, 2 enkelwedstrijden), zaterdag 18 juli (15 uur, 1 dubbelwedstrijd), zondag 19 juli (13 uur, 2 enkelwedstrijden).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier