De geheimen achter het nieuwe tennisracket van Rafael Nadal

Rafael Nadal © Reuters
Serge Fayat Freelancemedewerker van Sportmagazine.be

Het nieuwe tennisracket van Rafael Nadal, waarmee hij goed op weg lijkt om voor de 11de keer Roland Garros te winnen, heeft een Belgisch kantje.

Rafael Nadal (ATP 1) is goed op weg om de eerste mannelijke tennisser in de geschiedenis te worden die voor de elfde – ja 11de ! – keer een en hetzelfde Grand Slam toernooi zal weten te winnen. De 32-jarige Spanjaard heeft zich namelijk vrijdag weer eens voor de finale van Roland Garros geplaatst door op het Court Philippe Chatrier Juan Martin Del Potro (ATP 6), de reus uit Tandil, te kloppen met 6-4, 6-1 en 6-2. Het zal tevens de 24ste Grand Slam finale uit zijn loopbaan zijn.

En de huidige nummer 1 van de wereld heeft dat met een speciaal voor hem nieuw ontworpen racket gedaan: de Babolat Pure Aero Decima. Zoals een deel van de naam al doet vermoeden werd dit voorwerp gemaakt naar aanleiding van zijn tiende overwinning op het Parijse gravel, verleden jaar tegen de Zwitser Stan Wawrinka. De linkshandige King of Clay uit Mallorca testte deze nieuwe wapen voor de eerste keer uit tijdens het toernooi van Acapulco, eind februari, en won er sindsdien al drie titels op het ATP circuit mee, in Monte-Carlo, Barcelona en Rome.

‘Weet je, het beste is als je over je racket niet hoeft na te denken. Als je vergeet dat je het in je handen hebt. Dat betekent dat het goed zit.’

Rafael Nadal

‘Iedereen weet hoe belangrijk een racket voor ons is’, vertelde hij. ‘Voor sommige spelers geldt het zelfs als een verlengstuk van hun lichaam. Ik heb het geluk dat ik al heel lang met hetzeldfe merk speel. Gedurende deze periode hebben we altijd nauw samengewerkt met Babolat om nieuwe snufjes te vinden om mijn spel beter te maken, door bijvoorbeeld wat gewicht toe te voegen op de kop van het frame (3 gram in 2012 en nog eens 2 gram in 2017, nvdr). Ik ben heel tevreden, zowel over het racket zelf, als over de snaren. Ik voel mij er op mijn gemak mee. Weet je, het beste is als je over je racket niet hoeft na te denken. Als je vergeet dat je het in je handen hebt. Dat betekent dat het goed zit.’

Maar wat zijn nu precies de eigenschappen van de Pure Aero Decima van Rafael Nadal? We hebben ze een op een rijtje gezet:

Materiaal: 100% grafiet

Gewicht: 317 gram

Lengte: 68,5 cm

Racketblad: 645 cm2

Balans (gewichtsverdeling): 328 mm

Inertie (zwaaimoment van de traagheid): 330 kg/cm2

Stijfheid: 72 ra

Profiel (in mm): 23-26-23

Basisgrip: Babolat Syntec

Overgrip: Babolat VS

Gripmaat (dikte van het handvat): 2

Technologie Cortex Active: optimale weerstand op de kop van het frame voor meer power en een betere balcontrole

FSI Spin Technologie: optimaal bespanpatroon voor extra spin

Snaren: RPM Blast

Gauge (diameter van de snaren): 135 mm

Snarenpatroon: 16-19

Spanning: 25 kg

Verspreid over het racketframe bevinden zich meerdere details die subtiel verwijzen naar Rafael Nadal’s 10 overwinningen op Roland Garros. De Spanjaard neemt in totaal acht Pure Aero Decima rackets mee op de gravelbanen van de Porte d’Auteuil. En zij hebben bovendien een Belgisch tintje, want ze werden namelijk in onze nationale driekleur geverfd. Mooi, toch?