Dinsdag op Wimbledon: een snelle Federer en een blote Wawrinka

Roger Federer maakte snel komaf met de tegenstand © REUTERS

Een hete dinsdag in Wimbledon: een snelle Federer, een falende Bouchard, een trouwring en een blote Wawrinka trokken de aandacht.

Wie is hot: Roger Federer

Roger Federer wordt er deze zomer 34, maar hij is nog altijd top. De Zwitser heeft zich dinsdag met speels gemak voor de tweede ronde geplaatst door de Bosniër Damir Dzumhur met 6-1, 6-3 en 6-3 in 1u07 te kloppen. Niets uitzonderlijks op zich, daar de ex-nummer 1 van de wereld op de All England Club in zijn achtertuin is. Toch is het de vermelding waard. Het is namelijk de twintigste keer op rij dat Roger Federer een eerste ronde op een Grand Slam weet te winnen zonder een set te verspelen! De laatste keer dat hij wel een set verloor, was ook al op Wimbledon, in 2010, tegen de Colombiaan Alejandro Falla. Hij won toen met 5-7, 4-6, 6-4, 7-6 (7/1) en 6-0.

“Ik wist het niet”, vertelde Federer. “De eerste paar ronden zijn altijd belangrijk voor mij, want ze zetten de toon voor het vervolg van mijn toernooi.” De laatste keer dat de 17-voudige Grand Slam winnaar er in de eerste ronde uitvloog dateert van Roland Garros… 2003.

Wie is not: Eugenie Bouchard

Eugenie Bouchard kan het niet meer. De jonge en beloftevolle Canadese is weer niet verder geraakt dan de eerste ronde in een Grand Slam. Na in het zand van Roland Garros te hebben gebeten tegen de Franse Kristina Mladenovic, is ze nu op het Londense gras uitgegleden tegen de vrij onbekende Chinese Ying-Ying Duan, het nummer 117 van de wereld, afkomstig uit de kwalificaties. Op Show Court n°3 verloor ze met 7-6 (7/3) en 6-4. Nu had ze echter wel een excuus.

“Ik heb verleden week in Eastbourne een scheur in mijn buikspieren opgelopen”, vertelde ze. “Het was waarschijnlijk niet verstandig hier te spelen, maar ik kon Wimbledon moeilijk laten schieten.” Het is wel een nederlaag met consequenties voor Eugenie Bouchard. Daar ze vorig jaar in de finale stond, zal de Canadese nu uit de Top 20 tuimelen. “Het zal misschien ook goed zijn een tijdje niet aan tennis te denken”, zei ze nog.

Het verhaal van de dag: de trouwring van Murray

Er zijn tegenwoordig meerdere getrouwde spelers actief op het tenniscircuit. Denk maar aan Roger Federer, Novak Djokovic, Andy Murray, Lleyton Hewitt of Tommy Haas. Hoe vreemd het ook klinkt, weinigen houden hun trouwring aan tijdens hun wedstrijden. De meest voorkomende uitleg is dat die ring, vooral bij de spelers die een dubbelhandige backhand slaan, voor ongemak zorgt bij het grijpen van het racket. Andy Murray heeft er wel een oplossing op gevonden. De Brit, het nummer 3 van de wereld, die in april jongstleden in het huwelijksbootje stapte, heeft namelijk besloten zijn trouwring aan… de veter van zijn linkerschoen vast te knopen. “Zo ben ik zeker dat ik hem niet ga verliezen”, vertelde de 28-jarige Schot, winnaar in 2013 op het heilige gras van Wimbledon.

De BBC had het trouwens ook gespot dinsdag tijdens zijn eerste ronde partij op het Centre Court tegen de Kazakh Mikhail Kukushkin. “Zodra de wedstrijd gedaan is, plaats ik dan mijn trouwring weer aan mij vinger. Zou ik die in mijn tenniszak laten, was ik hem al lang kwijtgeraakt”, lachte hij.

Het cijfer van de dag: 35

Petra Kvitova is dinsdag in stijl aan de verdediging van haar titel begonnen. De Tsjechische, het nummer 2 van de wereld, had amper 35 minuten nodig om de Nederlandse Kiki Bertens van het Centre Court weg te vegen met 6-1 en 6-0. Het is niet de snelste match op Wimbledon. Het record dateert van… 1922. De Franse Suzanne Lenglen won er toen de finale tegen de Noorse Molla Mallory met 6-2 en 6-0 in 23 minuten.

De quote van de dag

“Ik train niet om naar het strand te gaan.”

Afkomstig van Stanislas Wawrinka, de winnaar van Roland Garros, die dinsdag poedelnaakt, dus helemaal zonder zijn rood geruite short, op de eerste foto’s van de nieuwe jaarlijkse editie van “The Body Issue” van ESPN is verschenen.

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier