Djokovic mag toch in Australië blijven, fans uitzinnig rond hotel: ‘Blijf gefocust op Australian Open’

© Belga Image/AFP

De nummer 1 in het mannentennis, de Serviër Novak Djokovic, heeft van een rechter gelijk gekregen en mag Australië dan toch binnen. De rechter heeft de beslissing om Djokovic’ visum te weigeren maandag ongedaan gemaakt.

Het is momenteel echter nog onduidelijk of dit ook betekent dat Djokovic in Australië kan blijven om de Australian Open te spelen. De regering kan immers nog altijd beslissen om Djokovic toch uit te wijzen. De Australische minister van Migratie behoudt dat recht, zegt advocaat voor de regering Christopher Tran.

De Australische migratiewetgeving geeft de minister immers de uitzonderlijke bevoegdheid om visa om welke reden dan ook te annuleren. Tran verduidelijkte niet op welke gronden het visum van de tennisser opnieuw zou kunnen worden geannuleerd. Als de minister dat zou doen, dan mag Djokovic drie jaar het land niet meer in.

De hoorzitting over de zaak was om iets na 00.30 uur Belgische tijd van start gegaan. Djokovic verblijft sinds enkele dagen in een quarantainehotel in Melbourne. De Servische nummer 1 van de wereld zag zijn visum donderdag bij aankomst in Australië door de douane ingetrokken omdat er problemen zouden zijn met de medische vrijstelling die hij kreeg om zonder vaccinatiebewijs het land binnen te mogen. Djokovic’ verdediging maakte zaterdag bekend dat de tennisser in december positief had getest op het coronavirus en op basis daarvan groen licht had gekregen om naar Melbourne af te reizen.

Rond het hotel van Djokovic stonden al dagen enkele honderden fans te protesteren tegen de behandeling van de Servische nummer 1 van de wereld. Rond 11 uur Belgische tijd werd het even chaotisch toen een auto het gebouw verliet. De fans dachten dat het om Djokovic ging en troepten massaal samen rond de auto. Ze schreeuwden ‘Free Nole’, blokkeerden het voertuig, gingen erop staan en werd uiteindelijk verdreven door de politie die traangas gebruikte.

Lees verder onder de tweets.

Djokovic praat op Instagram

Na de hele polemiek reageerde Djokovic zelf maandagnamiddag. ‘Ik ben blij dat de rechter de annulatie van mijn visum heeft teruggedraaid. Ondanks alles wat er is gebuerd, wil ik in Australië blijven en meedoen aan de Australian Open. Daar blijf ik op gefocust, want ik ben naar hier gevlogen om te spelen in een van de grootste evenementen.

‘Nu kan ik niet meer zeggen dat bedankt voor alle steun tijdens deze moeilijke dagen en om me te blijven aanmoedigen.’

Bijna gelijkertijd gaf de familie van de Serviër een persconferentie in Belgrado. ‘Hij heeft niets verkeerds gedaan. We zijn hier om gerechtigheid te vieren’, vertelde de moeder van Djokovic. ‘Zo’n situatie hebben we nog nooit meegemaakt. Maar we hebben voor hem gevochten. Godzijdank is er gerechtigheid in deze wereld. Dit is de grootste overwinning uit zijn carrière.’

Uit het publiek kwam ook de vraag waarom Djokovic had deelgenomen aan een fotoshoot van L’Équipe terwijl hij positief had getest. Broer Djordje brak daarop prompt de persconferentie af. ‘Bedankt iedereen, hier stopt de persconferentie.’