Djokovic wint Australian Open voor tiende keer

Novak Djokovic (ATP 5) heeft zondag voor de tiende keer in zijn carrière de Australian Open gewonnen. De 35-jarige Serviër telt nu 22 grandslamtitels op zijn erelijst, evenveel als de Spanjaard Rafael Nadal met wie hij het record deelt.

Djokovic versloeg in de finale in Melbourne de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 4). Hij haalde het in drie sets met 6-3, 7-6 (7/4) en 7-6 (7/5). De wedstrijd in de Rod Laver Arena duurde net geen drie uur.

De Serviër wordt dankzij zijn 93e toernooizege maandag opnieuw nummer 1 van de wereld. Hij neemt die positie over van de jonge Spanjaard Carlos Alcaraz, die geblesseerd afzegde voor de Australian Open. Djokovic stond al 373 weken op de eerste plaats (een record), voor het laatst in juni vorig jaar.

Het was de dertiende ontmoeting tussen Djokovic en Tsitsipas, de tweede in een grandslamfinale. In 2021 won de Serviër zijn tweede titel op Roland Garros door Tsitsipas te verslaan in vijf sets. In de onderlinge duels leidt hij nu met 11-2. 

Djokovic won zijn negen vorige titels in Melbourne Park tussen 2008 en 2021. Vorig jaar was de Serviër er niet bij ‘down under’ vanwege zijn weigering om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De Norman Brooks Challenge Cup, zoals de trofee voor de winnaar heet, ging toen naar Rafael Nadal. 

‘Dit is een van de meest uitdagende toernooien die ik in mijn leven al heb gespeeld”, zei Djokovic tijdens de zegeceremonie op de court. “Vorig jaar speelde ik niet, dit jaar maakte ik een comeback. Ik wil iedereen bedanken die mij het gevoel heeft gegeven dat ik welkom ben in Melbourne, in Australië. Er is een reden waarom ik mijn beste tennis heb gespeeld op deze baan. Alleen mijn team en mijn familie weten wat ik de laatste vier, vijf weken heb meegemaakt. Dit is gezien de omstandigheden misschien wel de grootste overwinning in mijn leven.’

Stefanos Tsitsipas speelde zondag zijn tweede grandslamfinale maar blijft dus net als twee jaar geleden in Parijs met lege handen achter. De Griek won in zijn carrière al negen toernooien. “Hij (Djokovic) is de grootste die ooit een tennisracket heeft vastgehouden”, was Tsitsipas na de finale vol lof over zijn tegenstander.