Djokovic wint derde Wimbledontitel

Novak Djokovic © AFP

De Serviër Novak Djokovic heeft voor de derde keer in zijn carrière Wimbledon gewonnen, het derde grandslamtoernooi van het seizoen. ’s Werelds nummer een haalde het in de finale in vier sets van de nummer twee, de Zwitser Roger Federer.

Op het heilige gras van Wimbledon werd het: 7-6 (7/1), 6-7 (10/12), 6-4 en 6-3 na 2 uur en 56 minuten.

De finale was een heruitgave van die van vorig jaar. Ook toen trok de Serviër aan het langste eind, toen na vijf sets. Djokovic en Federer stonden voor de veertigste keer tegenover elkaar. In de onderlinge confrontaties staat het nu 20-20 gelijk.

Vooral in het begin van de wedstrijd spande het erom. Roger Federer brak eerst door de service van Novak Djokovic, maar die kon snel orde op zaken stellen, en hij domineerde de tie-break.

In de tweede set had hij het overwicht, hij haalde een resem setpoints in de tie-break, maar Federer werkte briljant de setpunten weg en haalde alsnog de set binnen.

De derde set werd onderbroken door regen, maar de 28-jarige Djokovic, voor wie het de vier finale was in Wimbledon, stond op dat moment al een break voor en hield ook na de regen de bovenhand.

Briljante halve finale

De titelverdediger, dit seizoen al winnaar van de Australian Open en verliezend finalist op Roland Garros, pakt zijn derde Wimbledon-titel. Eerder veroverde de Serviër in 2011 en 2014 de toernooizege. In 2013 was hij verliezend finalist. In 2007, 2010 en 2012 strandde Djokovic telkens in de halve finales. De winst in Wimbledon was meteen zijn negende grandslamtitel.

De 33-jarige Federer, die vrijdag in de halve finale tegen Andy Murray een van de beste wedstrijden uit zijn carrière speelde, stond voor de tiende keer in de Wimbledon-finale. Hij was een van de oudste finalisten. Zijn zegeteller in Londen blijft staan op zeven, waardoor hij het record nog minstens een jaartje moet delen met Pete Sampras. De Amerikaan won het toernooi zeven keer tussen 1993 en 2000. Federer won het grandslamtoernooi in 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 en 2012. Vorig jaar was hij runner-up, net als in 2008. Hij is absoluut recordhouder bij de mannen met zeventien grandslamtitels.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier