Donderdag op Wimbledon: dreadlocks, een falende Nadal en een balende Fransman

Dustin Brown © EPA

Donderdag in Wimbledon stond in het teken van de val van Rafael Nadal, die voor de vierde keer op rij de kwartfinales mist.

Wie is hot? Nikoloz Basilashvili

Nikoloz who? zullen de Britten waarschijnlijk gedacht hebben. En niet alleen de Britten. Nikoloz Basilashvili is donderdag uit het niets verschenen op Wimbledon. De 23-jarige Georgiër, een overlever uit de kwalificaties, is er namelijk in geslaagd Feliciano Lopez, het nummer 16 van de wereld en een van de betere spelers op gras, uit het toernooi te kegelen. Op baan 16 won hij na een spannende vijftsetter van 2u54 met 7-5, 3-6, 6-3, 2-6 en 6-4. Het is maar de tweede keer dat Nikoloz Basilashvili, wiens vader Nodar balletdanser was, aan een Grand Slam toernooi mag deelnemen. Op Roland Garros, eind mei, verloor hij in de eerste ronde van de Australiër Thanasi Kokkinakis.

“Ik had nog nooit een match in vijf sets gespeeld. Het is de mooiste overwinning uit mijn loopbaan”, vertelde de jongeman uit Tbilisi, het nummer 153 van de wereld, die zijn eigen tenniskleren moet betalen. “Het is altijd een droom geweest om ooit eens op Wimbledon te mogen spelen. Het is het mooiste toernooi ter wereld. Ik wil hier zo lang mogelijk blijven.”

Wie is not? Rafael Nadal

Rafael Nadal zal Wimbledon dit jaar niet voor de derde keer op zijn palmares schrijven. In wat een rot seizoen voor hem dreigt te worden, werd de Spanjaard in de tweede ronde uitgeschakeld door de 30-jarige Duitser Dustin Brown, afkomstig uit de kwalificaties. Op het Centre Court verloor de winnaar van de edities 2008 en 2010 met 7-5, 3-6, 6-4, 6-4 na 2u31. “Ik had er nochtans alles aan gedaan om mij goed op dit toernooi voor te bereiden”, vertelde hij, ontgoocheld. “Het is een moeilijk moment, maar dat maakt deel uit van de sport. Ik moet mijn tegenstrever feliciteren en deze nederlaag aanvaarden.”

Het is al de vierde keer op rij dat Rafael Nadal op het Londense gras voor de kwartfinales sneuvelt. “Gelukkig kan ik goed tegen mijn verlies. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik blij ben. Ik heb niet goed geserveerd en te veel fouten met mijn forehand gemaakt. Ik hoop mijn beste niveau terug te halen, maar mijn werk in Londen zit er nu op. Mijn huis zal morgen vrij zijn als U dat wenst te benutten”, zei hij nog met een grijns.

Het verhaal van de dag: de tattoo van Dustin Brown

Met zijn ellenlange dreadlocks, zijn tongpiercing en zijn nonchalante benadering lijkt hij weinig van een proftennisser te hebben. Dustin Brown kan echter aardig op een balletje slaan. De Duitser met Jamaicaanse roots, het nummer 102 van de wereld, heeft het op Wimbledon bewezen door Rafael Nadal in de tweede ronde uit het toernooi te meppen. Bijna letterlijk want hij sloeg maar liefst 13 aces en 58 winners op het Centre Court.

Dustin Brown
Dustin Brown© REUTERS

“Ik heb veel geluk dat ik hem twee keer op mijn beste ondergrond heb kunnen treffen. Ik zou hem niet ergens anders willen ontmoeten”, vertelde hij. “Ik had niet verder dan vanavond 21 uur willen denken, maar ik had niets te verliezen en heb zoals in Halle voor de aanval gekozen.” In Halle had Brown eerder Nadal op gras verslagen.

Wat iedereen echter wilde weten was het verhaal achter de indrukwekkende tattoo aan de linkerkant van zijn buik en waarop hij tijdens de wedstrijd meermaals klopte. “Het is een portret van mijn vader. Ik heb het verleden jaar in april in Keulen laten zetten. Ik heb ook zijn portret boven mij bed hangen. Ik zie hem spijtig genoeg niet zo vaak. Ik heb een lange weg moeten doormaken en mijn familie ook. Ik ben wie ik ben en dat heeft tot deze mooie dag, waarschijnlijk de beste uit mijn leven, geleid… ” zei hij nog, dolgelukkig.

Het cijfer van de dag: 8

Er is donderdag weer een speelster uit de Top 10 in het vrouwenenkel gesneuveld! Deze keer was het de beurt aan de Russin Ekaterina Makarova, het nummer 8 van de wereld. De 27-jarige uit Moskou, nog halve finaliste op de Australian Open, verloor van de Slovaakse Magdalena Rybarikova met 6-2 en 7-5.

De quote van de dag

‘”Ik veeg er mijn broek aan dat ik Wimbledon moet verlaten. Alles is hier rot. Ik ben niet de enige die daar zo over denkt, maar misschien de enige die het zegt. Ik ben heel blij dat ik nu op vakantie mag”

Van de Fransman Benoît Paire, na zijn nederlaag in vijf sets 2-6, 4-6, 6-3, 6-3, 6-3 in de tweede ronde tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut.

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier