Elise Mertens voorbij McNally naar achtste finales

Elise Mertens © Belga

Elise Mertens (WTA 18) heeft zich zaterdag geplaatst voor de achtste finales van de US Open. Het zestiende reekshoofd versloeg in de derde ronde de Amerikaanse Catherine McNally (WTA 124) na 1 uur en 26 minuten in twee sets: 7-5 en 6-1.

Belgiës nummer 1 zat in de eerste set in een penibele situatie bij 4-5 voor de 18-jarige McNally. De Amerikaanse tiener kreeg twee setpunten op de opslag van Mertens, maar die wist die telkens weg te werken. Meteen daarna ging Mertens door de service van McNally, om door te stomen naar 7-5.

De veer was in de tweede set gebroken bij McNally. De Amerikaanse moest drie opslagspelletjes inleveren, waardoor Mertens het makkelijk met 6-1 haalde.

In de volgende ronde op Flushing Meadows in New York wacht een duel met de winnares van de confrontatie tussen het Amerikaanse tweede reekshoofd Sofia Kenin (WTA 4) en de Tunesische Ons Jabeur (WTA 31).

Mertens is de laatste Belgische die nog in de running is in het enkelspel bij de vrouwen. Eerder sneuvelden Ysaline Bonaventure (WTA 121) en Kirsten Flipkens (WTA 72) in de tweede ronde. Greet Minnen (WTA 107), Yanina Wickmayer (WTA 146), Alison Van Uytvanck (WTA 60) en Kim Clijsters werden uitgeschakeld in de openingsronde.

Het is voor Mertens de vijfde deelname aan de US Open. Vorig jaar bereikte ze de kwartfinales, haar beste resultaat tot nog toe.

Kwartfinale dubbelspel

In het dubbelspel heeft Mertens heeft zich zaterdag aan de zijde van de Wit-Russische Aryna Sabalenka geplaatst voor de kwartfinales van het dubbelspel op de US Open.

Mertens en Sabalenka, de titelverdedigers en tweede reekshoofden, versloegen de Amerikaanse tandem Jessica Pegula/Shelby Rogers in 2 sets met 3-6 en 6-7(5). In de kwartfinales treffen ze de Russin Vera Zvonareva en de Duitse Laura Siegemund, die door Mertens in de eerste ronde van het enkeltoernooi werd uitgeschakeld.