Geen Grand Slam voor Novak Djokovic: Rus Daniil Medvedev wint US Open

Novak Djokovic (L): geklopt door Daniil Medeved op US Open © Belga Image

’s Werelds nummer een Novak Djokovic, dit jaar winnaar van het Australian Open, Roland-Garros en Wimbledon, is er zondag niet in geslaagd ook het vierde grandslamtoernooi van het jaar te winnen.

In de finale van het US Open moest de 34-jarige Serviër in 2 uur en 15 minuten met 6-4, 6-4 en 6-4 het onderspit delven voor de 25-jarige Rus Daniil Medvedev, de nummer twee van de wereld.

Rod Laver, die zondag in de tribunes zat in Flushing Meadows en de trofee zou uitreiken, blijft zo voorlopig de laatste speler die alle grandslamtoernooien in één kalenderjaar won. De inmiddels 83-jarige Australiër deed dat twee keer: in 1962 en 1969. Alleen de Amerikaan Don Budge deed het hem een keer voor, in 1938.

Djokovic won in 2015-2016 wel al een keer alle grandslamtoernooien op een rij, maar niet in één kalenderjaar – al is die prestatie even sterk.

Finale US Open

In de eerste set verloor Djokovic meteen zijn eerste opslagspel en het bleek de opmaat van een partij waarin hij geen moment de controle had. Medvedev behield zijn voorsprong zonder al te veel moeite en benutte bij 5-4 zijn eerste setpunt.

In de tweede set leek Djokovic zich even te herpakken. Bij een 1-2 voorsprong had hij een breakpoint, maar plots klonk er muziek in het Arthur Ashe Stadium. Het punt moest opnieuw gespeeld worden en Djokovic kon de servicegame van zijn sterk serverende opponent niet winnen. Uit frustratie sloeg hij tijdens het game een racket aan gruzelementen. Op 5-4 maakte Medvedev de set opnieuw af, ditmaal op zijn derde setpunt. Djokovic miste een ogenschijnlijk simpele bal met zijn backhand na een mislukt dropshot van de Rus.

Djokovic was zichtbaar aangeslagen en wist ook in de derde set geen antwoord te vinden op de goede services en de ijzersterke groundstrokes van Medvedev, die nauwelijks op een fout te betrappen viel. Djokovic werd veelvuldig afgetroefd op vastheid, hetgeen hem zelden overkomt. Medvedev liep uit naar een 5-2-voorsprong en hij kreeg op eigen service zijn eerste wedstrijdpunt. Hij sloeg echter twee dubbele fouten op rij en volgde die op met een misser met zijn forehand. Twee games later verzilverde Medvedev, die rustig bleef ondanks de luide aanmoedigingen voor Djokovic, zijn derde wedstrijdpunt wel.

Novak Djokovic

Het was de derde keer dat Medvedev in een finale stond op een grand slam. Twee jaar geleden verloor hij op het US Open in de eindstrijd van Nadal, begin dit jaar bleek Djokovic nog veel te sterk in de finale van het Australian Open.

Hij is de eerste Russische grandslamkampioen bij de mannen sinds 2005, toen Marat Safin het Australian Open won. In New York volgt hij de Oostenrijker Dominic Thiem op de erelijst op.

Djokovic zit aan twintig grandslamtitels en moet dat record nu nog altijd delen met de Zwitser Roger Federer en de Spanjaard Rafael Nadal.

Excuses

Medvedev bood na zijn sensationele zege zijn excuses aan. ‘Ik ben nog nooit zo nerveus geweest voor een speech. Maar ik wil beginnen met het aanbieden van mijn excuses. Sorry voor jullie als publiek en voor Novak, want we weten allemaal waar hij voor ging’, zei Medvedev.

‘Het is waanzinnig wat jij dit jaar hebt bereikt, net als in je hele loopbaan. Ik heb dit nog nooit gezegd tegen iemand, maar voor mij ben je de beste tennisser in de geschiedenis.’