Geen kwartfinale voor Rafael Nadal op Wimbledon

Rafael Nadal © BelgaImage

De 28-jarige Spanjaard werd in de achtste finales uitgeschakeld door de jonge Australiër Nick Kyrgios.

’s Werelds nummer een Rafael Nadal heeft zich niet voor de kwartfinales van Wimbledon kunnen plaatsen. De 28-jarige Spanjaard werd dinsdag in de achtste finales uitgeschakeld door de jonge Australiër Nick Kyrgios (ATP-144).

Na 2 uur en 58 minuten stond er 7-6 (7/5), 5-7, 7-6 (7/5) en 6-3 op het scorebord. In de kwartfinales staat de 19-jarige Kyrgios tegenover de Canadees Milos Raonic (ATP-9). Die schakelde de Japanner Kei Nishikori (ATP-12) met 4-6, 6-1, 7-6 (7/4) en 6-3 uit.

Het is de eerste keer dat Kyrgios de kwartfinales van een Grand Slam bereikt. In Wimbledon staat hij voor het eerst op de hoofdtabel. Het is de eerste keer sinds 1992 dat de nummer een van de wereld in een grandslamtoernooi verliest van een speler die niet in de top honderd staat.

In 1992 overkwam het de Amerikaan Jim Courier tegen de Rus Andrei Olhovskiy. Nadal bracht vorige maand voor de negende keer Roland-Garros op zijn palmares, maar op gras vergaat het de gravelkoning de jongste jaren heel wat minder goed. De Spanjaard won Wimbledon in 2008 en 2010 en was runner-up in 2006, 2007 en 2011, maar de voorbije twee jaar ging hij er ook vroeg uit.

In 2012 sneuvelde hij in de tweede ronde, in 2013 moest hij al in de eerste ronde de duimen leggen voor onze landgenoot Steve Darcis (ATP-380). Zijn voorbereiding op Wimbledon was ook een maat voor niets. In Halle moest hij meteen een 6-4, 6-1 nederlaag slikken tegen de Duitser Dustin Brown (ATP-79).

Nadal: ‘Ik was wel aan een strandvakantie toe’

“Dit is geen drama, ik was wel aan een strandvakantie toe”, reageerde ’s werelds nummer een Rafael Nadal nadat hij in de achtste finales van Wimbledon met 7-6 (7-5), 5-7, 7-6 (7-5) en 6-3 uitgeschakeld werd door de jonge Australiër Nick Krygios (ATP-144). “Ik keer nu naar Mallorca terug”, verklaarde Nadal. “Ik ga enkele weken met de familie en de vrienden doorbrengen. Dit is de enige tijd van het jaar dat ik vakantie kan nemen, maar het het is wel het juiste moment. Er is volop zon nu. Een paar weekjes rust zal me goed doen. Daarna begint de voorbereiding op het Amerikaanse deel van het seizoen.”

“Ik ben niet teleurgesteld met de manier waarop ik hier gespeeld heb. Het was beter dan de voorbije jaren. Ik heb tegen Krygios ook maar één keer mijn opslagspel verloren. Op zijn service kon ik weinig beginnen, ik slaagde er niet in zijn opslag te lezen. Het is ook met die opslag dat hij in de tiebreaks het verschil maakte.”

“Dit vergeet ik nooit”, klonk het bij Krygios. “Dit is de grootse overwinning in mijn carrière. Ik bulk nu van het zelfvertrouwen. Dit neem ik overal mee naar toe. Mijn opslag was fantastisch en dat liet me toe constant druk te blijven zetten. Ik heb ook altijd in mijn kansen geloofd. Als je dat niet doet, kan je niet winnen.”