Gezonde voeding in het tennis: het dieet van Kirsten Flipkens

Kirsten Flipkens © Belga Image

Voor Kirsten Flipkens, onze nationale nummer 1, speelt gezonde voeding in tennis een belangrijke rol.

Het hedendaagse tennis beperkt zich niet meer tot simpelweg goed op een balletje te kloppen. Er komt tegenwoordig veel meer bij kijken. De fysieke paraatheid en de mentale weerbaarheid zijn bijvoorbeeld aspecten die niet meer weg te denken zijn als je vandaag succes wenst te oogsten.

Daarnaast heeft gezonde voeding ook een belangrijke rol ingenomen. Novak Djokovic, momenteel de onbetwiste nummer 1 van de wereld bij de mannen, is daar misschien het beste bewijs van. De Serviër zweert namelijk bij een dieët zonder gluten. ‘Deze eetwijze laat mij winnen. Het heeft mijn leven veranderd’, vertelde hij in zijn boek, ‘Serve to win’.

Sommige Belgische tennissers hebben ook een soortgelijke weg ingeslagen. Zo is Kirsten Flipkens, onze nationale nummer 1 bij de vrouwen, een van de ambassadeurs geworden van StarMeal, een bedrijf uit Westerlo gespecialiseerd in kant-en-klare maaltijden bereid met sla, pasta’s en groenten.

Ik ben dol op sushi

Kirsten Flipkens

‘Met de jaren heb ik het belang van gezond eten ingezien’, legt de Molse, die richting Roland Garros met een spierscheur aan de dij sukkelde, ons uit. ‘Ik heb beseft dat het als professionele sporter heel belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen. ’s Morgens train ik bijvoorbeeld in Genk en ’s namiddags moet ik in Beveren zijn. Als je dan iets kunt meenemen dat gezond is en onderweg gemakkelijk te eten is dat perfect.’

Met haar 1,65 m et 55 kg is Flipper niet de grootste noch de krachtigste tennisster van het circuit. Ze moet er dus voor zorgen dat ze over genoeg energie en power beschikt om het toppers zoals Serena Williams en Maria Sharapova knap lastig te maken op de baan.

‘Als ik op toernooi ben neem ik gewoonlijk als ontbijt een paar boterhammen met honing of confituur, samen met een glas fruitsap. Twee uur en een half voor mijn wedstrijd eet ik dan een bord pasta met een stukje kip en wat saus. Een hoog gehalte aan koolhydraten dus. Na de wedstrijd drink ik eerst een speciale recupshake, met koolhydraten en eiwitten, om de spieren weer op te bouwen. En ’s avonds is het dan meestal vis met groenten. Ik probeer ook fruit niet over te slaan, hoewel dat voor mij niet altijd lukt.’

De voormalige halve finaliste van Wimbledon laat zich soms ook gaan. Tennissers zijn namelijk geen monniken… ‘Mag ik eens zondigen, wat niet dikwijls het geval is, dan ga ik voor steppegras. Het is een typisch Limburgs gerecht, een stuk vlees met een hoop frieten erop. Heerlijk met provencaalse saus en een glas rode wijn erbij. Maar mijn favoriete gerecht is sushi. Kim Clijsters heeft mij de Japanse keuken doen ontdekken toen ze nog op het circuit actief was. En ik ben er dol op geworden!’, lacht ze.

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier