Het onveilige gras van Wimbledon?

Zo ziet de serveerlijn van enkele banen op Wimbledon eruit. © Belga

Donderdag ging tennisspeelster Bethanie Mattek-Sands door haar knie op Wimbledon. Kijkers en spelers klagen over de staat van het veld, maar de organisatie liet ondertussen weten dat de banen goed bespeelbaar zijn. Wat is er aan de hand met het heilige gras van Wimbledon?

De beelden van de gruwelijke blessure van de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands (WTA 103) gaan de wereld rond. Ze liep naar het net en onderweg zakte ze door haar knie. Ze schreeuwde van de pijn. Op de beelden is te zien dat er niet meteen reactie komt. Niet van de hulpverleners en niet uit het publiek. Dat is ook wat haar Sorona Cirstea (WTA 63), de Roemeense tegenspeelster van Mattek-Sands, na de wedstrijd liet optekenen. Wimbledon communiceerde vrijdag dat de onfortuinlijke Mattek-Sands binnen één minuut hulp kreeg.

Hieronder ziet u de val van Mattek-Sands

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Française Mladenovic na één van haar slippertjes op baan achttien.
De Française Mladenovic na één van haar slippertjes op baan achttien.© Belga

Daarnaast meldde de toernooiorganisatie ook dat Court achttien goed bespeelbaar was en dat het dezelfde voorbereidingen treft als elk jaar. Die reactie kwam er omdat de Franse speelster Kristina Mladenovic (WTA 14) haar ongenoegen uitsprak over de staat van het veld. ‘Ik ben alleen maar blij dat ik niet geblesseerd ben geraakt’, zei ze na haar verloren wedstrijd. ‘Je ziet het aan de kleur van de baan. Er is geen gras meer, de baseline is glad en niet vlak. Ik kan moeilijk beschrijven wat het wel is.’ Door de blessure van Mattek-Sands laait de discussie over de staat van de banen op.

Vliegeninvasie

Daar blijft het niet bij. Op de derde dag van het toernooi jammerden er ook al spelers over het feit dat ze veel last hadden van vliegjes. Vliegende mieren bleken het achteraf te zijn. Maar daar kan de organisatie natuurlijk weinig aan doen. Op de website van Wimbledon staat dat de spelers van baan achttien er het ergst onder te lijden hadden. Speler Sam Querrey ( zegt er het volgende over: ‘Dit heb ik nog nooit gezien. Als het nog erger was geworden, dan zou ik er bijna mee zijn gestopt. Ze vlogen in mijn gezicht telkens als ik op de bal wou slaan.’