“Justine blijft de beste”

© Epa

Op het tennistoernooi van Roland Garros is Justine Henin de grote favoriete bij de vrouwen, zegt ook Filip Dewulf, zelf ooit halvefinalist in Parijs.

Knack: Justine Henin kan voor de vijfde keer Roland Garros winnen.

Dewulf: Ze gaat dat ook doen: zonder fysieke problemen kan Justine bijna niet verliezen. Natuurlijk zal ze het niet cadeau krijgen. Jelena Jankovic wordt de gevaarlijkste concurrente. Ook Ana Ivanovic komt stilaan weer boven water, maar zal wellicht nog te flauw zijn.

Dan hebben we nog de zussen Williams, voor wie je altijd moet oppassen maar die op gravel toch minder uit de voeten kunnen. Nee, Justine steekt er op die ondergrond zeker bovenuit. Ze start als absolute favoriete.

Speelt Henin al zo sterk als in haar eerste carrière?

Ik zie weinig verschil. Ze heeft haar tennis een beetje bijgesteld, niet helemaal met bevredigend resultaat trouwens. Ze tennist meer naar voren nu, soms iets té zelfs. Henin is zo sterk in de rally en recupereert zo veel ballen dat ze gerust mag wachten tot de ander in de fout gaat.

Nu neemt ze naar mijn gevoel iets te veel risico, waardoor ze punten weggeeft. Maakt niet uit, ze blijft nog altijd de beste, zeker op gravel.

Justine mist nog regelmaat tijdens de wedstrijden, ze kan een halve set plots totaal onder haar niveau spelen. Maar naarmate de routine terugkeert, gaat dat er wel weer uit.

Roland Garros wordt voor haar een belangrijk toernooi. Ze heeft, als alles goed gaat, veertien dagen om haar tennis bij te schaven. Als ze wint, zal dat haar vertrouwen een gigantische boost geven. En dan is de oude Henin helemaal terug.

De esthetiek van Henins tennis op gravel is ongeëvenaard.

Henin kan als een van de weinigen in het circuit ‘mannelijk’ tennis spelen, echt tactisch zoeken hoe je de tegenstander met de rug tegen de muur zet. Clijsters doet dat ook, zij het dan meer op explosiviteit, maar er zijn niet veel meisjes die dat in zich hebben.

Gravel geeft Henin bovendien iets meer tijd om haar beste spel te ontplooien. Justine heeft met enige voorsprong de beste handen en de beste techniek van heel het vrouwentennis. Dan heb je op Roland Garros al half gewonnen.

(JVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier