Kim Clijsters: De laatste spreidstand

© Reuters

De tenniscarrière van Kim Clijsters zit erop. In de tweede ronde van de US Open werd de 29-jarige Limburgse uitgeschakeld door de achttienjarige Britse Laura Robson.

Robson (WTA-89) klopte Clijsters (WTA-25) in New York na 2 uur en 6 minuten met 7-6 (7/4) en 7-6 (7/5).

De US Open was het laatste officiële toernooi voor Clijsters. Ze won het toernooi drie keer: in 2005, 2009 en 2010. In totaal won ze 41 WTA-toernooien. Het laatste was het Australian Open van 2011, waarmee ze vier Grand Slams op haar palmares heeft staan.

Twintig weken lang was Clijsters nummer een van de wereld. Aan de zijde van Justine Henin bezorgde ze België in 2001 de Fed Cup. Ze kreeg ook tal van individuele onderscheidingen. Zo werd ze acht keer Sportvrouw van het Jaar, een record dat ze deelt met judoka Ingrid Berghmans, en kreeg ze in 2001, samen met Henin, de Trofee voor Sportverdienste.

Dromen waargemaakt

“Hier heb ik in 2005 één van mijn grootste dromen waargemaakt en hier heb ik ook mijn beste wedstrijden gespeeld. Het is dus mooi dat ik op dit court afscheid kan nemen. Het alleen jammer dat het vandaag al gebeurt”, reageerde Clijsters meteen na de wedstrijd.

“Ik heb niet goed gespeeld, maar bewaar wel goede herinneringen aan dit court. Hier heb ik zoveel emoties beleefd. Nadat ik een eerste keer afscheid nam, gebeurde er zoveel. Ik verloor mijn papa, werd zelf moeder van een dochtertje… Maar ik keerde hier terug en won het Grand Slam in 2009 opnieuw. Die dag zal me altijd sterk bijblijven.”

“Het is raar hoe soms één plaats het schouwtoneel kan zijn voor zoveel gebeurtenissen, zoveel verschillende emoties. Voor mij is Flushing Meadows die plaats.”

Clijsters speelt in Flushing Meadows wel nog het dubbel, met Kirsten Flipkens, en het dubbel gemengd, met de Amerikaan Bob Bryan. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier