Kim Clijsters ziet evolutie in vrouwentennis: ‘De meisjes zijn nu veel fitter’

© BELGA

Als toernooidirectrice van de BNP Paris Bas Diamond Games heeft Kim Clijsters nog steeds de vinger aan de pols in het vrouwentennis. Het ex-nummer één van de wereld ziet een evolutie.

“Ik kijk nog altijd heel graag naar tennis”, zegt Clijsters in een interview met Sport/Voetbalmagazine. “’s Morgens wakker worden, de live scores bekijken, de uitslagen van de voorbije nacht overlopen. En als er wedstrijden zijn die ik absoluut wil zien, ook al worden ze midden in de nacht gespeeld, dan zet ik mijn wekker. Van de derde ronde van Yanina (Wickmayer, nvdr) tegen Sara Errani heb ik anderhalve set live bekeken. Tot half drie ’s nachts meegeleefd.”

Genieten van de fysieke veldslagen bij de mannen, kijken naar de (r)evolutie in het damestennis. “De top is veel breder geworden. In het begin van mijn carrière probeerden Lleyton (Hewitt, haar ex-vriend, nvdr) en ik geregeld de samenstelling van de kwartfinales te voorspellen. Meestal kwamen we bij de eerste acht reekhoofden uit en in 95 procent van de gevallen was dat correct. Ik heb in de vierde of vijfde ronde ook nog met 6-1 en 6-1 gewonnen. Zoiets gebeurt nog zelden.”

“De meisjes zijn veel fitter, de rally’s duren langer, maar die evolutie heb ik zelfs nog meegemaakt. We moesten ons allemaal aanpassen aan het powertennis van Venus en Serena Williams. Meer conditietrainingen inlassen om langer op een hoog niveau te kunnen spelen, om die harde slagen te incasseren en toch nog de rally proberen over te nemen. Vroeger had alleen de top vier een conditietrainer, nu kun je niet meer zonder. De match van Serena tegen Garbine Muguruza was van een enorm hoog niveau. Madison Keys: power!”

Diamond Games: Eugenie Bouchard

Tegenwoordig houdt Kim Clijsters zich bezig met de organisatie van de Diamond Games in Antwerpen. Van 9 februari tot 15 februari zijn daar in het Sportpaleis enkele kleppers uit het vrouwentennis te bewonderen. Voor Clijsters is de Canadese Eugenie Bouchard de blikvanger.

“Ik heb Eugenie Bouchard op Necker Island hard en gedisciplineerd zien werken,” zegt Kim Clijsters, “maar ik ben tegelijk benieuwd hoe ze zich aan haar nieuwe status zal aanpassen. Nieuw management, gebroken met haar jeugdcoach en als sekssymbool de opvolgster van Maria Sjarapova en Anna Koernikova. Altijd gevaarlijk.”

“Wij hebben in het verleden ook aanbiedingen gekregen om ‘andere dingen’ te doen, maar dat wilden papa en ik niet. Misschien veel geld laten liggen, ja, maar een topsporter moet alleen met zijn of haar carrière bezig zijn.”

(Chris Tetaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier