Kirsten Flipkens staat in halve finales Wimbledon

© AFP

Het sprookje van Kirsten Flipkens op Wimbledon duurt voort. De 27-jarige Kempense heeft zich ten koste van Petra Kvitova geplaatst voor de halve finales in Londen.

Het sprookje van Kirsten Flipkens op Wimbledon duurt voort. De 27-jarige Kempense heeft zich ten koste van Petra Kvitova geplaatst voor de halve finales van het prestigieuze grandslamtoernooi.
Kirsten Flipkens klopte Petra Kvitova in de kwartfinales in drie sets: 4-6, 6-3 en 6-4. In de halve finales neemt ze het op tegen de Française Marion Bartoli, die in twee sets (6-4 en 7-5) de Amerikaanse Sloane Stephens uitschakelde.

‘Meer dan een droom’
Het eerste woord van Flipkens bij de BBC na haar zege, “ongelooflijk”, was de juiste omschrijving van haar prestatie. “Dit is zoveel meer dan een droom die waarheid wordt. Vorig jaar kwam ik hier zelfs niet aan de bak in de kwalificaties, dit jaar sta ik in de halve finales!”

“Ik was erg kalm toen ik op het court kwam”, zei een dolgelukkige Flipkens. “Ik had niks te verliezen. Petra speelde sterk in de eerste set, ik had veel moeite met haar slagen.”

Dank aan Kim Clijsters

Een woord van dank had Flipkens ook nog voor haar hartsvriendin Kim Clijsters. “Zij was één van de enige mensen die vorig jaar nog in mij geloofden.”

Flipkens is niet aan haar proefstuk toe op Wimbledon. In 2003 won ze het toernooi bij de junioren. Dat jaar won ze in die categorie ook de US Open. (KVDA/TE)


Herlees hier de liveblog over het duel tussen Flipkens en Kvitova.

19.56 uur – Kirsten Flipkens staat in de halve finales van Wimbledon! Kirsten Flipkens wint haar eigen opslagspel en dus ook de wedstrijd tegen Petra Kvitova (6-4, 3-6 en 6-4). De Kempense staat in de halve finales van Wimbledon!

19.50 uur – Flipkens serveert voor de wedstrijd! Kirsten Flipkens versiert een break point en verzilvert dat ook meteen. Onze landgenoot komt op 5-4 en mag serveren voor de wedstrijd. Een plaats bij de laatste vier is binnen handbereik!

Op de andere court heeft Marion Bartoli het in twee sets (6-4 en 7-5) gehaald van Sloane Stephens. Bartoli wordt dus de tegenstander van Kirsten Flipkens of Petra Kvitova in de halve finales.

19.46 uur Petra Kvitova en Kirsten Flipkens falen niet op hun eigen opslag: het staat 4-4 en de Tsjechische mag weer serveren.

19.41 uur Razendspannend op Center Court in Londen: 1-1 in de sets en 3-3 in de derde set. Petra Kvitova serveert in het zevende spelletje. Kirsten Flipkens mag nog altijd dromen van een halvefinaleplaats.

19.38 uur Petra Kvitova loopt weer uit tot 3-2, Kirsten Flipkens verliest nu best haar eigen opslagspel niet.

19.34 uur Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar Kirsten Flipkens houdt stand in haar opslagspel. Het is 2-2 in de games, 1-1 in de sets en de spanning neemt toe. Petra Kvitova serveert.

19.29 uur Bij 2-1 voor Petra Kvitova moet Kirsten Flipkens alles uit de kast halen om geen break toe te staan. Dat zou fataal kunnen zijn.

19.24 uur Kirsten Flipkens doet wat moet, namelijk haar eigen opslagspel winnen: 1-1. Wie gaat als eerste in de fout?

19.20 uur Na lang oponthoud zijn Petra Kvitova en Kirsten Flipkens begonnen aan de beslissende set van deze kwartfinale op Wimbledon. Breit ‘Flipper’ een vervolg aan haar sprookje in Londen? De Tsjechische wint alvast haar eerste opslagspel in deze derde set: 1-0.

19.12 uur – Kirsten Flipkens pakt de tweede set!
Kirsten Flipkens heeft de bordjes weer in evenwicht gebracht: 6-3 en 1-1 in de sets. We krijgen dus een beslissende derde set.

Op de andere court heeft Marion Bartoli intussen de eerste set gewonnen tegen Sloane Stephens. De winnaar van dat duel neemt het in de halve finales op tegen Kirsten Flipkens of Petra Kvitova.

19.10 uur Het spel is weer hervat en Petra Kvitova wint haar opslagspel: 5-3. Kirsten Flipkens kan nu wel serveren voor winst in deze tweede set.

19.03 uur Na de break behoudt Kirsten Flipkens haar eigen opslagspel, setwinst ligt voor het grijpen: 5-2. Intussen roept Petra Kvitova een dokter op het veld. Voorlopig is onduidelijk wat er precies aan de hand is.

18.59 uur – Kirsten Flipkens verzilvert break point! Met een heerlijke drop shot versiert Kirsten Flipkens een break point, dat ze meteen verzilvert! 4-2 voor onze landgenote in de tweede set.

18.54 uur 2-3 voor Kirsten Flipkens. Nu door de opslag van Petra Kvitova breken zou ideaal zijn.

18.50 uur Toch zou Kirsten Flipkens eens door de opslag van Petra Kvitova moeten kunnen breken, maar dat lukt voorlopig niet. De Tsjechisch komt vlot terug tot 2-2.

18.47 uur Kirsten Flipkens staat weer op voorsprong: 2-1. Alles is nog mogelijk uiteraard.

18.43 uur Gelijkaardig scenario in de tweede set: beide speelsters houden zonder veel moeite hun opslagspel: 1-1.

18.36 uur Petra Kvitova wint eerste setDe eerste set is binnen voor Petra Kvitova: 6-4. De Tsjechische brak twee keer door de opslag van Kirsten Flipkens, die slechts één break ongedaan kon maken. Ze had wel drie setpunten nodig.

18.31 uur Maar ook Petra Kvitova is niet top. Ze slaagt er voorlopig niet in om de set binnen te halen. Kirsten Flipkens versiert nu zelfs een break point in de tiende game.

18.25 uur Het opslagpercentage van Kirsten Flipkens bedraagt momenteel amper 54 procent, dat is te weinig op dit niveau. Ze slaagt er nu toch weer in om haar opslag te winnen: 5-4. Kvitova kan nu wel serveren voor setwinst.

18.24 uur Na een nieuwe break wint Petra Kvitova nu wel haar eigen opslagspel: 5-3. Kirsten Flipkens zal op een zeer hoog niveau moeten presteren om deze Tsjechische topper uit de halve finales te houden. Kvitova, die getipt wordt als favoriet voor de eindzege, slaat de bal verschroeiend hard terug.

18.18 uur – Flipkens breekt meteen terug! En Kirsten Flipkens doet wat moet: ze breekt meteen terug door de opslag van Kvitova (3-3). Dat deed ze ook tegen Flavia Penetta in de achtste finale meermaals, na een break meteen terugslaan.

18.13 uur – Eerste break is voor Kvitova Petra Kvitova breekt door de opslag van Kirsten Flipkens en kan nu zelf serveren voor 4-2. Of kan ‘Flipper’ meteen terugbreken?

18.09 uur Petra Kvitova trekt toch aan het langste eind: 2-2 en de beurt weer aan Flipkens.

18.06 uur Onze landgenote maakt het de Tsjechische knap lastig op haar opslag. Kan ze een eerste break point versieren?

18 uur Kirsten Flipkens noch Petra Kvitova faalt voorlopig op haar opslag: 2-1 voor de Kempense.

17.54 uur Het eerste spelletje is binnen voor Kirsten Flipkens: 0-1. Nu is het aan Kvitova om op te slaan.

17.51 uur Ze zijn eraan begonnen! Kirsten Flipkens mag als eerste serveren. Schaart ze zich bij de laatste vier op Wimbledon?

17.50 uur In principe ligt de druk bij Petra Kvitova. Het Tsjechische nummer 8 van de wereld won het toernooi in Londen al eens in 2011. Kirsten Flipkens, 20e op de WTA-ranking, heeft niets te verliezen.

17.47 uur Nooit eerder in haar carrière haalde Kirsten Flipkens de kwartfinales van een grandslamtoernooi. Sport/Voetbalmagazine sprak met de revelatie van Wimbledon. Lees verder…
17.44 uur Beide speelsters zijn intussen uit de kleedkamers gekomen en aan hun opwarming begonnen. Het dak boven Center Court is dicht.

17.41 uur Het is nu wachten tot Kirsten Flipkens en Petra Kvitova het terrein betreden.

17.35 uur Het duel tussen Agnieszka Radwanska en Na Li heeft uiteindelijk bijna drie uur geduurd. Niet minder dan acht matchballen had de Poolse nodig om de derde en beslissende set te winnen. Zij neemt het in de halve finales op tegen Sabine Lisicki.

17.31 uur Welkom bij deze liveblog over de kwartfinale tussen Kirsten Flipkens en Petra Kvitova op Wimbledon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier