Maandag op Wimbledon: hot, not, shorts en een falende zangstem

Venus Williams klaart snel de klus © REUTERS

Een overzicht van de eerste dag op Wimbledon door Serge Fayat, met onder meer aandacht voor Venus, Lleyton Hewitt en Wawrinka.

Wie is hot? Venus Williams

Als je Williams heet kan je allicht niet anders dan snel zijn. Toch moet je het maar doen op 35 jarige leeftijd. Venus Williams heeft maandag brandhout gemaakt van haar landgenote Madison Brengle om zich naar de tweede ronde van Wimbledon te loodsen. Op Show Court n°3 won de slanke Amerikaanse in amper 41 minuten tijd met 6-0 en 6-0. Het is trouwens de eerste keer in 86 paartijen op het heilige gras van de All England Club dat de voormalige vijfvoudige winnares zulk huzarenstukje voor elkaar krijgt. “Tennis is een prachtige job en ik ben blij dat ik er nog zoveel plezier aan kan beleven”, vertelde de oudste van de Williams-zussen, die 6 aces en 29 winners sloeg. “Ik probeer nog steeds mijn uiterste best te doen op de baan en ik zie wel waar het mij naartoe zal leiden.”

Wie is not? Lleyton Hewitt

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan… Lleyton Hewitt heeft maandag zijn laatste tennispartij op Wimbledon gespeeld. De 34 jarige Australiër, die het toernooi in 2002 op zijn naam schreef, moest op Show Court n°2 na een spannende vijfsetter de duimen leggen tegenover een andere veteraan, de Fin Jarkko Nieminen. De voormalige nummer 1 van de wereld, die tot plaats 117 is teruggezakt, verloor met 3-6, 6-3, 4-6, 6-0 en… 11-9 na een marathon van 4uur. “Ik heb alles gegeven wat nog in de tank zat”, vertelde hij. “Ik ben natuurlijk ontgoocheld. Ik had graag tegen Novak (NvdR: Djokovic, de huidige nummer 1 en titelverdediger) in de volgende ronde gespeeld, maar de sfeer en de fans waren geweldig. Ik had geen ander afscheid gewenst.” Zijn legendarische vechtlust zal door velen gemist worden…

Het verhaal van de dag: de short van Wawrinka

U weet het intussen wel. Op Wimbledon is de witte tenue verplicht voor eender welke speler of speelster die het heilige gras wenst te betreden. En afstappen van die regel is majesteitsschennis. Stan Wawrinka heeft dus zijn rood geruite short, die hem zo veel geluk bracht op Roland Garros, thuis in Lausanne moeten laten. De 30-jarige Zwitser verscheen volledig in het wit maandag op het Centre Court en het kon hem niet beletten de Portugees Joao Sousa in drie sets, 6-2, 7-5, 7-6 (7/3), te kloppen. “Ik heb geen moeite om de traditie van Wimbledon te respecteren”, vertelde hij. “Ik vind het trouwens fijn om in het wit te spelen. Het is eens wat anders.”

De winnaar van de French Open hoeft trouwens die broek niet meer op een tennisbaan te dragen om aandacht te trekken. Anderen hebben voor hem de fakkel overgenomen. Zo heeft het automerk Subaru, een van zijn sponsors, voor zijn nieuwe advertentiecampagne een wagen speciaal in de kleuren van die bewuste short laten omtoveren. “Ik had nooit gedacht dat ik door een eenvoudige broek een mode icoon zou worden”, lachte hij nog. En iedereen vraagt zich al af met wat hij tijdens de US Open op de proppen zal komen…

Het cijfer van de dag: 37

Tommy Haas is maandag de oudste speler geworden sinds de legendarische Jimmy Connors in 1991 die een match op Wimbledon gewonnen heeft. De 37-jarige Duitser, net terug van een vierde operatie aan de rechterschouder (!), klopte de Serviër Dusan Lajovic met 6-2, 6-3, 4-6, 6-2. “Ik zou liegen indien ik jullie zou vertellen dat ik het mij niets doet. Ik vind het eigenlijk wel cool”, lachte hij.

De quote van de dag

“Ik zou graag in de voetsporen van Taylor Swift willen treden. Het enige probleem is dat ik geen stem heb.”

Van Serena Williams, na haar overwinning in de eerste ronde tegen de jonge Russin Margarita Gasparyan, over haar optreden met de popster in Hyde Park aan de vooravond van Wimbledon.

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier