Maria Sharapova krijgt twee jaar schorsing voor positieve dopingtest

Maria Sharapova © Belga Image

De Russische tennisvedette Maria Sharapova (29), die tijdens de voorbije Australian Open positief testte op het verboden geneesmiddel meldonium, wordt voor twee jaar geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels. Sharapova gaat in beroep tegen de sanctie.

De schorsing loopt met terugwerkende kracht vanaf 26 januari 2016, de dag waarop Sharapova de positieve test afleverde, en loopt dus ten einde op 25 januari 2018. Dat meldt de Internationale Tennisfederatie (ITF).

Begin maart maakte het voormalige nummer één van de wereld bekend dat ze bij een dopingcontrole tijdens de voorbije Australian Open in Melbourne positief had getest op meldonium. Het ‘Tennis Anti-Doping Programme (TADP)’ legde de 29-jarige Russin vervolgens een voorlopige schorsing op. Sharapova, die heel wat sponsors zag vertrekken, werd op 18 en 19 mei gehoord door de ITF.

Haar resultaten op het Australian Open 2016, waar ze in de kwartfinales strandde, worden geannuleerd.

Strafbaar

Meldonium, dat gebruikt wordt om hartaandoeningen te bestrijden en de uithouding kan bevorderen, werd op 1 januari door het Wereldantidopingagentschap (WADA) toegevoegd aan de lijst met verboden middelen, maar Sharapova gebruikte het middel naar eigen zeggen al jaren om verschillende kwaaltjes te bestrijden. Ze wist niet, net zoals vele andere atleten die eveneens positief testten op meldonium, dat het sinds kort wel strafbaar was. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier