Meer geld, nieuwe stadions: Roland Garros krijgt opfrisbeurt

Roland Garros 2019 © Belga Image
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Stade Roland Garros, in de schaduw van de Porte d’Auteuil, werd in een nieuw en ruimer zittend jasje gestoken.

De organisatoren van Roland Garros, net als die van de andere drie grandslamtoernooien, hebben ook dit jaar het prijzengeld gevoelig opgetrokken. Voor de winnaar en winnares in het enkelspel ligt in Parijs 2,4 miljoen euro klaar, nog altijd iets minder dan in de andere drie grand slams. Wimbledon blijft met 2,6 miljoen nog enigszins in de buurt, in de Australian Open (2,9) en de US Open (3,4) valt een pak meer te cashen voor de absolute toppers.

Voor de verliezers in de eerste ronde doet Roland Garros wel een grote inspanning: 42.640 euro. Alleen in New York worden de vroege afvallers beter verwend (48.170).

Stade Roland Garros, sinds 1928 gastheer voor het enige grandslamtoernooi dat nog op gemalen baksteen wordt gespeeld, werd de voorbije maanden grondig verbouwd. Een project dat pas tegen de editie van 2021 volledig zal afgewerkt zijn.

Enkele uren nadat Rafael Nadal vorig jaar Dominic Thiem van zijn eerste grand slam had gehouden, ging de sloophamer door Court Philippe-Chatrier en werd het grootste stadion op het domein (15.000 zitjes) vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Tegen volgend jaar krijgt het showcourt ook een uitschuifbaar dak, als laatste van alle grand slams.

In maart mocht ex-president Nicolas Sarkozy al het Court Simonne-Mathieu openen, een eerbetoon aan de Franse tennisster die het enkeltoernooi twee keer won (1938 en 1939). Een oase van groen gelegen in de Jardin des Serres d’Auteuil, waar plaats is voor 5000 toeschouwers.

Daarmee wordt het Court Simonne-Mathieu het op twee na grootste stadion op de site, net iets ruimer dan het voormalige Court 1 (3800 toeschouwers), dat eind juni met de grond wordt gelijkgemaakt en vervangen wordt door een groenzone.

Het is de rode draad door de volgende uitbreidingsfase, waarin de organisatoren een gevoel van ruimte en vrijheid aan de tennisfans – jaarlijks meer dan 400.000 – willen geven.