Nabeschouwing: Geslaagde Belgische passage op Wimbledon

© BELGAIMAGE
Nick Vandierendonck Medewerker Sportmagazine.be en Knack.be

Nu David Goffin (ATP 23) er kansloos uit werd gekegeld door nummer één Novak Djokovic, verliet de allerlaatste Belg het derde grandslamtoernooi van het seizoen. Een overzicht van de nationale prestaties.

  • 1. Steve Darcis (ATP 221)

Het Belgische ouderdomsdeken had weinig te verliezen op het Londense gras en was opnieuw fit na verschillende blessures in het recente verleden. Iets wat eigenlijk een rode draad is geweest doorheen de carrière van de Waal. Eerst kon hij nog de Duitser Zverev (Mischa, niet nummer vijf van de wereld Alexander) makkelijk wippen maar botste in ronde twee opnieuw op zijn fysieke beperkingen tegen Roberto Bautista Agut (ATP 22). Na 6-3 en 6-2 gaf Darcis op bij een 4-2 tussenstand in de derde set.

  • 2. Ruben Bemelmans (ATP 171)

Raakte slechts met harken en stoten door de kwalificaties op de hoofdtabel van Wimbledon, waar hij in de eerste ronde kansloos ten onder ging tegen de Zwitser Stan Wawrinka (ATP 19). Zal ook wat punten verliezen omdat hij vorig seizoen een ronde verder raakte, dus komt de rand met plaats 200 heel dichtbij.

Bemelmans evenaarde tijdens deze All England Open wel een leuk record. Hij plaatste zich namelijk al voor de zesde keer via de tennisvoorrondes voor het officiële toernooi. De Maasmechelenaar deelt het record met vier andere mannen.

  • 3. Yanina Wickmayer (WTA 148)

Maakte tot tweemaal toe een set achterstand goed in de kwalificaties. Gaf haar zo genoeg vertrouwen om vlot de eerste horde te nemen versus de Zweedse Rebecca Peterson (WTA 63). Kon in de tweede ronde nooit een vuist maken tegen leeftijdsgenoot Shuai Zhang (WTA 50).

Wickmayer klimt stilletjes aan uit een diep dal, maar bereikte in 2018 wel de derde ronde van Wimbledon dus zakt naar alle waarschijnlijkheid naar een plaatsje buiten de top 150. Zou wel moed moeten putten uit haar prestaties en zo het komende luik richting US Open aan te vatten.

  • 4. Greet Minnen (WTA 128)

Er heerst waarschijnlijk een dubbel gevoel bij de Turnhoutse tennisdame. Tijdens de laatste kwalificatieronde botste ze op America’s Next Supertalent Coco Gauff (slechts 15 jaar oud), die in het verdere toernooi veel indruk maakte door o.a. Venus Williams uit te schakelen.

Terwijl ze in het dubbelspel mat haar tennis- en levenspartner Alison Van Uytvanck niet alleen de eerste ronde overleefde, maar ook de LGBTQI+-gemeenschap stevig in the picture kon zetten. In de tweede ronde legden ze echter de duimen tegen de negende reekshoofden en zussen Chan.

Dubbelduo Van Uytvanck-Minnen raakte niet voorbij de zusjes Chan.
Dubbelduo Van Uytvanck-Minnen raakte niet voorbij de zusjes Chan.© BELGAIMAGE
  • 5. Kirsten Flipkens (WTA 103)

Moest zich niet door de kwalificaties sleuren om op de hoofdtabel te raken. Het ontbrak de Kempenaarse dan ook niet aan frisheid om de Sloveense Dalila Jakupovic (WTA 143) eruit te bonjouren in de eerste ronde. Nadien stootte Flipper op de hogergeplaatste Taiwanese Su-Weih Hsieh (WTA 29).

Min of meer hetzelfde verhaal geldt voor Flipkens en haar dubbelpartner Johanna Larsson. Samen waren ze nochtans twaalfde reekshoofd en wonnen ze hun eerste partij. In de volgende ronde liep het echter mis en stond er na een goed uur tweemaal 6-3 op het bord voor het duo Kichenok-Spears.

  • 5. Ysaline Bonaventure (WTA 114)

Had tweemaal een driesetter nodig tijdens de qualifiers om door te stoten. Verloor in de eerste ronde vrij kansloos van de Russische Veronika Kudermetova (WTA 59). Verbetert zo haar prestatie van 2018 niet, dus zal weinig tot niet zakken in de WTA-rangschikking. Kan wel steeds meer een constante leggen in haar prestaties, waardoor Bonaventure kan beginnen lonken naar de top 100.

Sterke kwalificaties van Bonaventure, maar in de eerste ronde roemloos ten onder.
Sterke kwalificaties van Bonaventure, maar in de eerste ronde roemloos ten onder.© belgaimage
  • 7. Alison Van Uytvanck (WTA 58)

Tegen veterane Svetlana Koeznetsova kon Van Uytvanck het laken nog net naar haar toetrekken, maar in de tweede ronde was ze niet opgewassen tegen de nummer één Ashleigh Barty. Na een snelle tweesetter stond 6-1, 6-3 al op het scorebord. De tennister uit Vilvoorde had een plaats in de vierde ronde te verdedigen, wat haar nu dus ettelijke punten zal kosten.

  • 8. David Goffin (ATP 23)

De primus van de mannelijke Belgen behaalde zijn beste resultaat ooit op Wimbledon, en evenaarde ook zijn beste prestatie op een grand slam in het algemeen. Met zijn verloren kwartfinale tegen de Servische topfavoriet en nummer één van de wereld Novak Djokovic – hoe goed speelde die! – doet Goffin ruim beter dan zijn eerste ronde uit 2018.

De Luikenaar duikt al met zekerheid opnieuw de top twintig in en tankte veel vertrouwen met zicht op het hardcourtseizoen, waar hij op de US Open een vierde ronde te verdedigen heeft. Hij klopte niet enkel marathonman Fernando Verdasco (ATP 37), maar nam ook de scalp van het jonge talent Daniil Medvedev (ATP 13).

  • 9. Elise Mertens (WTA 21)

Stond ook op de rand van de kwartfinales, maar een plots fysiek mankementje gooide roet in het eten tegen de Tsjechische Barbora Strycova (WTA 54). Diezelfde Strycova stopte samen met haar partner Hsieh (remember Flipkens) Mertens en Aryna Sabalenka af in de kwartfinales van het dubbelspel. Een beetje een pain in the ass dus, die Strycova.

Overigens mag Mertens zeer tevreden zijn over haar toernooi. Met puik spel evenaarde ze vlot haar plaats in de derde ronde van 2018 en raakte nu dus een stadium verder na haar zege tegen de Chinese Qiang Wang (WTA 15).