Nadal: ‘Iemand als Rochus kan mij niet beledigen’

© IMAGEGLOBE

Achtvoudig Roland Garroswinnaar Rafael Nadal (27) gaat voor een derde overwinning op Wimbledon. Sport/Voetbalmagazine brengt een openhartig interview met de Spanjaard. Door onze landgenoot Christophe Rochus beticht van doping. Enkele passages…

S/VM: Ernests Gulbis vindt dat de top vier in het tennis – Djokovic, Murray, Federer en jij – heel saaie personages zijn. Jullie gooien nooit met jullie raket en jullie zogezegde rivaliteit is er geen. Wat vind je van die uitspraken?

Rafael Nadal: “Hij heeft duidelijk een andere levensopvatting. Misschien komt hij uit een andere cultuur. Iedereen is vrij om te denken wat hij wil. Wat hij zegt, staat haaks op de rol die wij hebben als model voor de jeugd. Of we dat nu willen of niet, jongeren kijken naar ons en zijn uitspraak is educatief totaal onverantwoord.”

S/VM: Ben je ondertussen Christophe Rochus, die jouw lange afwezigheid in verband bracht met mogelijk dopinggebruik, al tegengekomen?

“Nee, maar mocht ik hem tegenkomen, ik zou geen woord tegen hem zeggen. Uiteindelijk is het wel gemakkelijk als je thuis zit om uitspraken te doen waarmee je het nieuws haalt. Maar als hij wil scoren met domme verklaringen, dat hij vooral zijn gang gaat. Een personage als Rochus kan mij niet beledigen.”

S/VM: Weet je wat een biologisch paspoort is?

“Eerlijk: niet echt. In het tennis zal je ook weinig doping tegenkomen. Er zijn haast geen positieve gevallen. En dat is niet omdat er minder controles zijn. Ik denk dat doping in het tennis geen zin heeft, het technische en mentale aspect spelen er ook een grote rol. In andere sporten, waar uithouding en resistentie belangrijk zijn, heeft het wel zin. Ik weet niet wat een biologisch paspoort is, maar alles wat de sport cleaner maakt, steun ik.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier