Nadal wil opnieuw nummer één worden

© AFP

Zijn overwinning op Novak Djokovic in de finale van Roland Garros was “mentaal erg belangrijk”, geeft de Spanjaard aan.

De Spaanse krant El País pakt uit met de verpletterende cijfers van Rafael Nadal op Roland Garros. In 2005 nam de toen 19-jarige Nadal voor het eerst deel aan het graveltornooi in Parijs en schreef hij het meteen op zijn naam.

Sindsdien speelde hij 53 wedstrijden op het Franse gravel en verloor hij slechts één keer: in 2009 in de achtste finale tegen de Zweed Robin Söderling (2-6, 7-6, 4-6, 6-7). Dat jaar won Roger Federer overigens het tornooi.

Epische gevechten

In de vorige drie grandslamfinales wist Novak Djokovic Rafael Nadal telkens te kloppen. Op de Australian Open in januari van dit jaar gebeurde dat in vijf sets (5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5), op de US Open (6-2, 6-4, 6-7, 6-1) en op Wimbledon (6-4, 6-1, 1-6, 6-3) in 2011 in vier sets. Telkens ging het om haast epische gevechten.

Juist daarom was de overwinning van Nadal in de finale afgelopen zondag en maandag erg belangrijk. “Winnen was mentaal belangrijk voor mij en dat wist ik. De opportuniteiten gaan voorbij. Vier keer op rij verliezen zou hard geweest zijn.”

Doelen

Rafael Nadal maakt zich nu op voor de grasseizoen. Hij is afgereisd naar Duitsland waar hij al meteen deelneemt aan het tornooi van Halle.

Wimbledon en de Olympische Spelen zijn de volgende doelen. Zijn overwinning in de finale van Roland Garros op Djokovic hoopt Nadal ook als springplank te gebruiken om de nummeréénpositie van de Serviër aan te vallen.

Of hij daarin zal slagen, zal de toekomst uitwijzen. Wimbledon begint op maandag 25 juni. (SVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier