Nick Kyrgios: de balans van talent en onhandelbaar

Nick Kyrgios © belgaimage
Nick Vandierendonck Medewerker Sportmagazine.be en Knack.be

Tennisser Nick Kyrgios won gisteren het toernooi in Washington (hard/1.895.290 dollar) en stijgt daar mee naar plaats 27 op de ATP-lijst. Toch kon hij zich opnieuw niet inhouden op de baan. Een blik op de kwaliteiten van een topper, maar het gedrag van een puber.

De vele markante situaties waarin de Australiër Nick Kyrgios zich nestelt, zijn al lang ontelbaar. Bijna wekelijks laat hij van zich spreken, vaak in negatieve zin en sporadisch eens in de positieve. Afgelopen week combineerde de 24-jarige beide op het toernooi van Washington. Met sterk tennis overwon hij derde reekshoofd Daniil Medvedev (ATP 9) met 7-6 (8/6) en 7-6 (7/4). In de halve finale had Kyrgios al afgerekend met eerste reekshoofd Stefanos Tsitsipas (ATP 5).

Tweeners

Zelfs in de finale van een toernooi met een prijzenpot van bijna twee miljoen dollar pleziert de Australiër graag het publiek met spraakmakende shots en opvallende taferelen. Zo ging hij kort na het winnen van de eerste set voor twee tweeners, een shot tussen de benen. En niet zomaar tweeners. De eerste was een lob over Medvedev, de tweede het tegenovergestelde: een dropshot net achter het net. Tweemaal haalde Kyrgios ook het punt binnen. Daarnaast won hij het matchpunt na een ace. Eerst polste hij wel even in het publiek in welke richting hij best opzette.

Hoe geniaal hij soms speelt, hoe veel moeite The Wild Thing ook heeft om zijn impulsen onder controle te houden. In het verleden sloeg hij al tientallen rackets aan gort. Versus Borna Coric (ATP 14) zelfs eens drie na elkaar. Ook in Washington kon Kyrgios zich niet bedwingen.

In zijn achtste finale tegen de Japanner Yoshihito Nishioka (ATP 76) – die David Goffin (ATP 18) had uitgeschakeld – gooide hij z’n waterflesje richting de stoel van de umpire, wat voor een vrij groot gat zorgde. Als antwoord kreeg hij een duidelijk waarschuwing. Al kreeg hij in dezelfde wedstrijd met een kopballetje en talrijke dropshots ook de handen van het publiek op elkaar.

Geen echte prof

Dit seizoen alleen al ging hij uitgebreid in discussie met een toeschouwer op het ATP-toernooi in Miami eind maart en gooide hij zijn stoeltje op het gravelveld tijdens de Italian Open in Rome. Een ongeleid projectiel, maar eentje die prachtig tegen een tennisbal kan slaan. Er bestaan verschillende compilatievideo’s van de Australiër hoe hij gewoon dolt met de toppers van de ATP.

Zoveel potentieel, zo wispelturig. Nick Kyrgios weet dat hij niet alles uit zijn carrière haalt en waarschijnlijk ook nooit zal halen. Dat gaf hij toe na zijn verliespartij tegen Rafael Nadal (ATP 2) op Wimbledon. ‘Ik weet dat ik niet de meest professionele speler ben en er dag in, dag uit mee bezig ben. Er zijn nog meer dan genoeg aspecten waarin ik moet verbeteren om tot het niveau van Rafa en Novak Djokovic (ATP 1) te komen.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten