Norman: ‘Ik dacht: Edberg kan nooit van mij winnen’

© IMAGEGLOBE

In 1995 beleefde Dick Norman – die afscheid nam als proftennisser – zijn gloriemoment met een vierde ronde op Wimbledon. Sport/Voetbalmagazine haalde met hem herinneringen op aan zijn memorabele zege tegen Stefan Edberg.

Na een zege door opgave in de eerste ronde tegen Pat Cash, wacht in de tweede ronde op het heilige gras in Wimbledon ene Stefan Edberg: nummer zestien van de wereld en winnaar in 1988 en 1990. Norman: “Ik vreesde voor een afslachting, drie keer 6/2 of zoiets. De avond voor de wedstrijd belde Libor Pimek, met wie ik dubbel speelde: hij zou van racket veranderen en wilde mijn Wilson eens testen. ‘Laten we een balletje slaan’, stelde ik voor. Een beetje ontspannen…”

“Ik nam zijn Head en… Ongelofelijk! Ik sloeg veel harder dan met mijn racket. Een fantastisch gevoel. ‘Libor, geef mij drie rackets. Tegen Edberg speel ik met jouw Heads.’ Maar hij praatte het mij uit het hoofd. ‘Niet doen, Dick… Je speelt goed.'”

“Die avond heb ik aan de bespanner gevraagd om de balans en het gewicht van Libors racket uit te meten en mijn Wilsons aan te passen. Die gast heeft er immens veel loden gewichtjes aan geplakt.” (lacht)

Totaal bevrijd

Wimbledon, 28 juni 1995, op een achterafbaantje overloopt de BBC-commentator een kwartier lang de carrière van Stefan Edberg. En dan, bij een 3/3-stand in de eerste set: “These are the highlights from Dick Norman. Never played Australian Open, never Roland Garros, never Wimbledon, never US Open… No titles, no finals, no prize money… No nothing.”

Norman wint de eerste set (6/3), met dank aan zijn ‘nieuw’ racket. “Ik kon zo hard serveren als ik wilde. En ik hield me zelfs niet in voor mijn tweede service… (lacht) Totaal bevrijd. De vele trainingen van in mei begonnen hun vruchten af te werpen. Na de eerste set dacht ik: Edberg kan nooit van mij winnen.”

“Bij elk punt visualiseerde ik dat ik tegen een B-speler stond. ‘Ik zal eens tonen hoe je een ace moet slaan…’ Heel de wedstrijd volgehouden. Drie setjes: 6/3 6/4 6/4. Hij zat in zak en as. Zo zwaar verliezen van een onbekende Belg.” (lacht) Het seizoen erna gaat de zesvoudige Zweedse grandslamwinnaar met pensioen.

Carl Huybrechts

Norman is op weg om een Bekende Vlaming te worden, Carl Huybrechts haalt hem voor de BRT-microfoon. “Dramatisch! Spots op het hoofd, zweten… Ik zat er te sterven. Huybrechts deed er alles aan om het gesprek op gang te krijgen. ‘Euh.’ ‘Ja.’ ‘Nee.’ Ik denk niet dat ik acht woorden heb gezegd. De mooiste overwinning uit mijn carrière, maar ik wist niet wat ik moest vertellen.” (CT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier