Novak Djokovic kreeg medische vrijstelling voor Australian Open wegens coronabesmetting

Novak Djokovic © Belga Image

Novak Djokovic had een medische vrijstelling gekregen voor de Australian Open op basis van een coronabesmetting die hij in december opliep. Dat blijkt uit documenten die de advocaten van de Servische nummer 1 van de wereld zaterdag neerlegden bij de rechtbank.

‘De datum voor de eerste positieve PCR-test is vastgelegd op 16 december 2021’, stellen zij in een document dat is ingediend bij de federale rechtbank, die zich buigt over het beroep van de tennisser tegen zijn uitzetting.

Geen vaccinatiebewijs

Djokovic landde eerder deze week in Melbourne maar mocht van de Australische douane het land niet binnen zonder vaccinatiebewijs. Hij zwaaide met een medische vrijstelling maar kon onvoldoende aantonen dat hij daar recht op had.

Sindsdien verblijft de tennisvedette in een quarantainehotel/detentiecentrum waar hij wacht op de behandeling van zijn beroep. Dat staat maandag op het programma.

Djokovic hoopt alsnog gelijk te krijgen en zo een gooi te kunnen doen naar een tiende titel op de Australian Open.

Lees ook:

Djokovic, architect van zijn eigen neergang (en pion in politiek spel)

Renata Veracova heeft Australië verlaten

De Tsjechische tennisster Renata Voracova heeft zaterdag Australië verlaten. Ze verbleef de voorbije dagen in Melbourne in hetzelfde quarantainehotel als Novak Djokovic. Naar verluidt is ze naar Dubai vertrokken.

De 38-jarige Voracova, de nummer 81 van de wereld in het dubbelspel, reisde eind vorige maand al af naar Australië en mocht het land gewoon in. Donderdag kreeg ze van de douane toch het nieuws dat haar visum ongeldig is.

Ze kreeg net als Djokovic een ‘medische vrijstelling’ om zonder geldig vaccinatiebewijs het land in te mogen om deel te kunnen nemen aan de Australian Open (17-30 januari). Net als Djokovic liep ze recent COVID-19 op, maar dat bleek uiteindelijk toch niet te volstaan om in Australië te blijven.