Roland Garros: hoe de Belgen zichzelf steeds weer overtreffen in Parijs

David Goffin © Reuters

Sinds het begin van het derde millenium is het Franse grandslamtornooi vaak succesrijk gebleken voor de Belgen. Zal het dit jaar weer zo zijn?

Roland Garros, het tweede grandslamtornooi van het seizoen start op zondag 22 mei. Jammer genoeg zou het wel eens kunnen dat de Belgen dit jaar op één hand te tellen zijn. Enkel David Goffin, Yanina Wickmayer en Kirsten Flipkens zijn verzekerd van een plaats. De anderen zullen hun plaats via de kwalificaties moeten binnenhalen.

Omdat ze opgegroeid zijn op gravel, het okerkleurige oppervlak dat kousen vuil maakt, en ze gezien de kleine afstand tussen Parijs en ons vlakke land op de steun van een groot aantal supporters kunnen rekenen, zijn de Belgische tennissers er vaak in geslaagd zichzelf te overtreffen in Parijs. Dat bewijst in elk geval de geschiedenis van het tornooi.

Sinds het begin van het derde millennium heeft België vaak reden gehad tot vieren. In 2001 werd de eerste 100% Belgische halve finale van een grandslamtornooi op het court Philippe Chatrier gespeeld. Justine Henin leidde met 6-2, 4-2, maar Kim Clijsters haalde de finale. Een dag na haar achttiende verjaardag verloor de Limburgse na een epische wedstrijd, 12-10 in de derde set, tegen de Amerikaanse Jennifer Capriati.

Twee jaar later was het pas echt feest. De twee diamanten van het Belgische tennis speelden tegen elkaar in de finale! Het werd een plechtig moment. Heel België, de koninklijke familie op kop, verzamelde in Porte d’Auteuil om de heuglijke gebeurtenis te vieren. In een verzengende hitte nam Justine Henin wraak en triomfeerde ze met 6-0, 6-4. “Ik draag mijn overwinning op aan mijn mama. Ik weet dat ze over me waakt in de hemel”, zei ze met tranen in de ogen.

Sprookje

De Ardense heerste over de Parijse gravel en won ook in 2005, 2006 en 2007. Ondertussen schreven Xavier Malisse en Olivier Rochus ook een mooi verhaal in het dubbel. Ze schreven zich in voor de fun maar wonnen het tornooi na een overwinning in de finale van 7-5, 7-5 tegen het duo Llodra-Santoro. “Het is magisch!” riep de Kortijkzaan. In 2009 speelde Dick Norman op 38-jarige leeftijd ook de finale van het dubbelspel. Samen met de Zuid-Afrikaan Moodie moest hij echter de duimen leggen voor de Tsjech Dlouhy en de Indiër Paes.

In 2012, terwijl het Belgisch tennis vreest voor een teruggang na het afscheid van Kim en Justine, is het een jonge Luikenaar die zijn intrede doet. David Goffin mocht toen naar de hoofdtabel als lucky loser en schopte het tot de achtste finale waar Roger Federer in persoon hem met 5-7, 7-5, 6-2, 6-4 klopte na een prachtige wedstrijd. “Het was als een sprookje. Ik zal het nooit vergeten”, vertelde hij na de omhelzing met zijn idool. Een week later, won de 18-jarige Kimmer Coppejans het juniortornooi door de Canadees Peliwo in de finale te kloppen.

En vorig jaar was het Alison Van Uytvanck die uitblonk. Het roodharige 21-jarige meisje uit Grimbergen had nooit een wedstrijd in Roland Garros gewonnen maar stootte door naar de kwartfinales. Uiteindelijk zwicht ze 6-4, 7-5 tegen de Zwitserse Bacsinszky. “Ik heb de 10 ongelofelijkste dagen uit mijn carrière beleefd”, vertelde ze.

Wie zal er dit jaar de Porte d’Auteuil zwart-geel-rood doen kleuren? David Goffin, die op de drempel van de top-10 staat? Yanina Wickmayer misschien, gezien ze tot het beste en het ergste in staat is? Het graveltornooi wordt alleszins nog spannend…

(Serge Fayat)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier