Serena Williams veroordeelt “racistische en seksistische” uitlatingen Ilie Nastase

Serena Williams © USA Today Sports

’s Wereld’s nummer een Serena Williams heeft maandag in een verklaring op haar Instagram account de “racistische en seksistische” uitlatingen van Ilie Nastase veroordeeld. Ze dankte ook de ITF voor het onderzoek dat de federatie voert naar de 70-jarige Roemeen. “Zij hebben mijn volledige steun.”

De kapitein van het Roemeense Fed Cup-team ging afgelopen zaterdag in het barrageduel tegen Groot-Brittannië volledig door het lint. Hij beledigde de umpire, de Britse kapiteine Anne Keothavong en speelster Johanna Konta. De scheldende Nastase werd het stadion uitgezet en is inmiddels voorlopig geschorst.

In aanloop naar het Fed Cup-treffen had de voormalige nummer een van de wereld en grandslamwinnaar ook al de zwangerschap van Serena Williams becommentarieerd. “Laten we maar zien welke kleur de baby heeft. Chocolade met melk?”, zei hij daarover.

“Het stelt me teleur dat we in een maatschappij leven waarin mensen als Ilie Nastase racistische opmerkingen kunnen maken over mij en mijn ongeboren kind en seksistische opmerkingen over mijn collega-speelsters”, reageerde Williams. “Ik heb het al vaak gezegd en blijf het herhalen. We zijn al ver gekomen, maar hebben nog een lange weg te gaan. Ja, we hebben veel barrières neergehaald, maar er is nog veel werk voor de boeg. Dit of iets anders zal me niet verhinderen om liefde, licht en positiviteit te stoppen in alles wat ik doe. Ik zal het voortouw blijven nemen en opkomen voor al wat goed is.”

Nastase werd ook op de korrel genomen door ex-turnster Nadia Comaneci, net als Nastase een icoon in Roemenië. “Ilie is al vele jaren een vriend, maar zijn recente lelijke en beledigende opmerkingen kan ik niet door de vingers zien of verdedigen”, twitterde de vijfvoudige olympische kampioene.