‘Setje verliezen? 2500 dollar’: tenniswereld kampt met matchfixingprobleem

© GETTY
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

De voorbije jaren werden tientallen tennissers levenslang geschorst in een onderzoek naar matchfixing. Het verhaal van Karim Hossam, ooit een van de grootste Egyptische tennisbeloften, is symptomatisch.

Een vakje in het jaarrapport van de Tennis Integrity Unit. ‘Karim Hossam (24 jaar, Egypte): levenslange schorsing en 15.000 dollar boete.’ De feiten zijn niet min. Matchfixing, faciliteren van weddenschappen en ‘vergeten’ aan te geven dat hij tot corruptie werd aangezet. In hetzelfde rapport staan nóg 19 namen van spelers die werden geschorst werden.

Iets meer dan een jaar ervoor, in juni 2017, keek Hossam twee onderzoekers van de Tennis Integrity Unit verlegen in de ogen. Hij besefte dat het doek over zijn carrière was gevallen en beschreef haarfijn hoe hij vier jaar ervoor, in 2013, voor het eerst door een goksyndicaat was benaderd. Hij zou nog maar eens deelnemen aan het 15.000-dollartoernooi van Sharm-el-Sheikh, waar hij al vier keer had gewonnen, maar stond op de drempel om zich de volgende maanden te kwalificeren voor de grotere toernooien. Eindelijk.

Bij de juniores had hij net niet de top tien gehaald, maar hij was nog altijd de grote hoop van het Noord-Afrikaanse tennis. Tot de 20-jarige tennisser aan de boorden van de Rode Zee door een collega, die hij amper kende, werd aangeklampt. ‘Ben je bereid om straks je match te verliezen? Dan krijg je 1000 dollar.’

Toen hij ’s avonds met zijn fixer in een plaatselijke Western Union het geld ging ophalen, besefte hij niet dat hij zijn carrière voor net geen 900 euro had verkocht.

De Egyptenaar bleef ook de volgende maanden cashen bij verlies én begon als fixer andere collega’s tot bedrog aan te zetten. Niet meteen fijnzinnig, zo blijkt uit zijn pogingen om meer dan twintig andere Noord-Afrikaanse spelers via Messenger te overtuigen. ‘Eerste set verliezen en daarna de match winnen. 2500 dollar!’ Of: ‘De match verliezen, score is niet belangrijk. 3000 dollar.’

Toen de TIU-onderzoekers hem na vier jaar sjoemelen voor het eerst hadden bezocht, stuurde hij een bericht naar zijn broer Youssef, die net als hij ergens rond de 330e plaats op de wereldranglijst stond. ‘Ze hebben me betrapt in mijn kamer, bro. En ik ben zo stom geweest om geen enkel bericht te deleten.’

Hij werd voorlopig geschorst en beloofde om mee te werken aan het onderzoek, maar uit vertrouwelijke documenten die de BBC kon inkijken, bleek dat hij matchen blééf fixen.

‘Dat is geen uitzondering’, zei de informant van de publieke omroep. ‘De onderzoeken van de TIU verlopen te traag en zijn niet efficiënt genoeg. Ze krijgen bewijzen en hebben dan twee jaar tijd nodig om die te onderzoeken. Ik hoorde onlangs een speler die zei dat ook hij levenslang geschorst zou worden, maar dat hij nog tijd genoeg had om andere matchen te fixen. Dat zou onmogelijk moeten worden gemaakt.’

En, weet de BBC: de man die Karim Hossam meer dan vijf jaar geleden voor het eerst benaderde, speelt nog altijd in het profcircuit…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content