Spelen voor volle tribunes zonder mondmaskers? Het kan in Adelaide

In het Australische Adelaide speelden tennissers voor volle tribunes met 4.000 toeschouwers © GETTY

Op een exhibitietoernooi in het Australische Adelaide speelden Novak Djokovic en co voor 4.000 toeschouwers zonder mondmaskers.

Het voelt wel jaren geleden dat we het nog eens zagen, maar in het Australische Adelaide zaten de tribunes vol voor een tennistoernooi. ‘Bedankt allemaal om te komen. De laatste keer dat ik zoveel volk zag, was… Ik weet niet meer wanneer ik dat nog eens zag, eigenlijk. Het lijkt wel een eeuwigheid.’ Maar liefst 4.000 mensen zouden toegestroomd zijn om de oefenpartij tussen Novak Djokovic en zijn landgenoot Filip Krajinovic bij te wonen. En zelfs voor de avondpartij tussen Rafael Nadal en Dominic Thiem liep het stadion weer vol.

Hoe komt dat? Wel, in Australië zou volgens de eigen regering niemand meer besmet zijn met het coronavirus. Het land zou met andere woorden ‘coronavrij’ zijn. Het toernooi moet onder meer laten zien ‘hoe goed Zuid-Australië is omgegaan met de coronacrisis’, zegt Steven Marshall, premier van Zuid-Australië.

Dat de spelers in Adelaide het toernooi houden, is geen toeval. Voor de komende Australian Open werden namelijk 1.200 tennissers en stafleden naar het eiland gevlogen, waar ze vervolgens in quarantaine moesten – wat tot twee weken kon duren als je op een vlucht met besmette personen zat. Maar in Melbourne mochten maar een beperkt aantal spelers opgevangen worden. Daarop werd besloten om 50 spelers, waaronder de top drie bij de mannen en de vrouwen, naar Adelaide te sturen, waar dan een toernooi werd georganiseerd.

Voor de Australiërs is het hele gegeven wel wat dubbel. Het eiland mag dan wel coronavrij zijn, maar ondertussen zitten er wel nog 40.000 Australiërs vast in het buitenland, omdat ze een risico vormen het virus terug binnen te brengen. Voor de tennissers, die uit de hele wereld komen, geldt die gedachte evenwel niet. De Australiërs kijken dus best gemengd naar de nieuwe ontwikkelingen.

De toppers in de tenniswereld malen er alleszins niet om. Zij genieten met volle teugen van het massaal aanwezige publiek.