Steve Darcis kegelt Rafael Nadal in eerste ronde uit Wimbledon

© Belga

Steve Darcis heeft voor de eerste stunt op Wimbledon gezorgd. Hij kegelde Rafael Nadal uit de eerste ronde. Setstanden waren 7-6 (7/4), 7-6 (10/8), 6-4.

Steve Darcis (ATP 135) heeft op de openingsdag van Wimbledon voor een stunt van formaat gezorgd. De 27-jarige Luikenaar klopte in zijn eersterondepartij op het Londense gras niemand minder dan vijfde reekshoofd Rafael Nadal. Hij haalde het na 2 uur en 55 minuten in drie sets van de sterke Spanjaard: 7-6 (7/4), 7-6 (10/8) en 6-4.

Voor Darcis was het ongetwijfeld de mooiste zege uit zijn carrière. Nadal, die al 22 wedstrijden op rij ongeslagen was, verloor pas voor de allereerste keer in de eerste ronde van een grandslamtoernooi.

De Spanjaard had het toernooi in 2008 en 2010 nog gewonnen. Vorig jaar strandde hij ook al in een vroeg stadium, toen verloor Nadal in de tweede ronde.

Steve Darcis: ‘Ik ben echt dolgelukkig’

“Misschien heeft Rafael vandaag niet zijn beste tennis gespeeld”, verklaarde Darcis meteen na afloop. “Hij speelde pas zijn eerste wedstrijd van het seizoen op gras en dat is nooit makkelijk. Ik deed wat ik moest doen en probeerde me te focussen op mijn eigen spel, tegen zo’n speler is het sowieso al bijzonder moeilijk”, klonk het bij Darcis.

“Ik speel meestal wel goed op gras, en ik denk dat ik het vandaag ook wel uitstekend heb gedaan”, lachte Darcis. “Voorts weet ik echt niet wat zeggen, ik ben echt dolgelukkig”, aldus Darcis, die twee weken geleden nog voor het eerst vader werd.

In de tweede ronde neemt onze landgenoot het op tegen de 31-jarige Pool Lukasz Kubot (ATP 130), die in de eerste ronde de Rus Igor Andreev (ATP 416) uitschakelde: 6-1, 7-5, 6-2. Het wordt hun allereerste onderlinge confrontatie op het ATP-circuit.

Rafael Nadal: ‘Ik kon mijn ritme echt niet vinden’

Rafael Nadal had vorig jaar zeven maanden aan de kant gestaan na een knieblessure. na zijn wederoptreden in februari won hij meteen zeven toernooien.

In de wedstrijd tegen Darcis leek zijn knie echter opnieuw op te spelen. “Ik wil niet over mijn knie praten”, stelde Nadal. “Als ik dat wel deed, zou dat immers als een excuus klinken en daar heb ik geen zin in. Het is ook niet de juiste dag om erover te praten. Dit is sport. Soms speel je goed, soms slecht. Vandaag lukte niet veel”.

Voor Nadal was het de allereerste keer in zijn carrière dat hij in de eerste ronde van een grandslamtoernooi uitgeschakeld werd. In de 34 eerdere grandslamtoernooien die hij speelde, bereikte hij minstens de tweede ronde. “Het is altijd moeilijk om je aan te passen aan gras”, verklaarde de achtvoudige winnaar van Roland Garros. “Het is de meest veeleisende ondergrond voor me. Ik kon mijn ritme echt niet vinden.”

Xavier Malisse was niet opgewassen tegen Fernando Verdasco

Xavier Malisse (ATP 61) is er niet in geslaagd de tweede ronde van Wimbledon te bereiken. Hij verloor zijn eersterondepartij op het Londense gras in vier sets van de Spanjaard Fernando Verdasco (ATP 54). Na 2 uur en 19 minuten stonden de 6-7 (5/7), 6-1, 6-4 en 6-3 setstanden op het scorebord.

De 32-jarige X-Man, afgelopen weekend nog halvefinalist in het Nederlandse Rosmalen, begon nochtans goed aan zijn partij tegen de drie jaar jongere Spanjaard en won de eerste set na een tiebreak. De Kortrijkzaan, die vorig jaar nog de vierde ronde bereikte in Londen, kon zijn niveau echter niet aanhouden en verloor de drie volgende sets.

Het was al de vijfde onderlinge confrontatie tussen beide spelers op het ATP-circuit. Verdasco leidt met 4-1. De Spanjaard was eerder dit jaar ook al te sterk op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.

Met Malisse verdwijnt al de tweede Belgische man uit het enkeltoernooi. Eerder op de dag werd ook David Goffin (ATP 83) immers al uitgeschakeld in de eerste ronde. Hij verloor in drie sets van zesde reekshoofd Jo-Wilfried Tsonga (ATP 7). (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier