US Open: Nishikori schakelt Murray uit na woelige vijfsetter

Andy Murray werkt zijn frustratie uit op het net © USA Today Sports

Kei Nishikori (ATP-7) heeft zich voor de halve finales van het US open geplaatst. De 26-jarige Japanner deed dat door Wimbledon-winnaar en olympisch kampioen Andy Murray (ATP-2) in een marathonpartij met 1-6, 6-4, 4-6, 6-1 en 7-5 uit te schakelen.

De 29-jarige Schot moest na 3 uur en 57 minuten het hoofd buigen.

Kei Nishikori staat voor de tweede keer in de halve finales van het laatste Grand Slam van het seizoen. In 2014 stootte hij ook nog naar de finale door. Daarin moest hij toen met driemaal 6-3 de duimen leggen voor de Kroaat Marin Cilic (ATP-9). Vorig jaar ging hij er al in de eerste ronde uit. Om een tweede finaleplaats op een Grand Slam mag Nishikori vrijdag het hardcourt van Flushing Meadows op voor een duel tegen de winnaar van de partij tussen de Argentijnse olympische vicekampioen Juan Martin del Potro (ATP-142), toernooiwinnaar in 2009, en de Zwitser Stan Wawrinka (ATP-3). In de andere halve finale staat de Servische titelverdediger Novak Djokovic (ATP-1) tegenover de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (ATP-11).

Andy Murray leek op weg naar een makkelijke zege, maar nadat wegens een korte regenbui het dak dichtging, verloor hij zijn concentratie. En nadat in het midden van een punt de geluidsinstallatie flipte, zodat het punt overgespeeld worden, verloor hij ook zijn kalmte. Een opzittende vlinder maakte het niet beter.

Murray, het tweede reekshoofd, beleeftt een schitterend seizoen. Hij won Wimbledon en de olympische titel.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier