Vrijdag op Wimbledon: de emotie van moeder Williams, en een nieuwe marathon

Oracene Price, moeder van Serena Williams © REUTERS

Vrijdag op Wimbledon bracht enige emotie bij moeder Williams – en het hielp Serena. John Isner is opnieuw aan een marathonwedstrijd bezig. Als hij zijn record wil breken is hij niet voor dinsdag klaar.

Wie is hot? Nick Kyrgos

Nick Kyrgios heeft weer eens voor een stunt gezorgd op Wimbledon. De jonge Australiër, 20 jaar, revelatie van de editie 2014, heeft deze keer de reus Milos Raonic, het nummer 8 van de wereld, op de knieën gekregen in de derde ronde. Op Show Court n°2 sloeg de prettig gestoorde knaap uit Canberra maar liefst 34 aces en in totaal 61 winners om de halve finalist van vorig jaar met 5-7, 7-5, 7-6 (7/3) en 6-4 naar huis te sturen. “Ik wou niet nog een keer van hem op een Grand Slam verliezen”, vertelde hij.

“Het was mij al twee keer overkomen. Ik denk dat we beiden goed hebben opgeslagen maar dat ik iets meer indruk bij de terugslag heb gemaakt. Ik heb ook fysiek veel vooruitgang geboekt. Ik voel mij lekker in mijn vel en geniet echt op de baan, wat mijn spel ten goede komt”, zei de Australiër nog, wiens racket na een verloren punt ook nog in de tribune eindigde. Hij heeft nu aspraak met de Fransman Richard Gasquet, tegen wie hij verleden jaar in de tweede ronde maar liefst negen matchballen redde!

Wie is not? Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov is de weg kwijt. De 24-jarige Bulgaar lijkt momenteel nog maar een schim van de prachtige tennisser die de bijnaam Baby Federer kreeg voor de kwaliteit van zijn slagen en het balgevoel dat hij overal tentoonspreidde. Het vriendje van Maria Sharapova, die het verleden jaar op Wimbledon tot de halve finales schopte, is weer niet verder dan een paar ronden op een Grand Slam geraakt. Na in het zand van Roland Garros te hebben gebeten tegen de Amerikaan Jack Sock tijdens zijn allereerste partij, is hij nu op het Londense gras in de derde ronde uitgegleden tegen de Fransman Richard Gasquet. Op het Centre Court verloor hij met 6-3, 6-4 en 6-4 in minder dan twee uur tijd van de voormalige halve finalist van 2007. “Ik was gewoon niet goed genoeg. Punt aan de lijn”, vertelde de Bulgaar. “Ik heb veel kansen gehad, in de eerste en ook in de tweede set, maar kon die niet benutten. En op gras betaalt zich dat cash uit. Misschien zet ik mij te veel druk na een intens jaar. Ach, ik zal er wel uitkomen.”

Het verhaal van de dag: de grote Serena-show

Er gebeurt altijd iets met Serena Williams op een tennisbaan. En soms daarnaast ook. Vrijdag was het niet anders op Wimbledon. Het was de grote Serena-show op Centre Court. De 33-jarige Amerikaanse heeft zich namelijk met de grootste moeite voor de achste finales geplaatst ten koste van de Britse Heather Watson na 2u15 van een bloedstollende tennis- en acteerpartij waarin een belangrijke nevenrol was weggelegd voor haar moeder Oracene.

De twintigvoudige Grand Slam-winnares balanceerde op de rand van de uitschakeling maar won uiteindelijk met 6-2, 4-6, 7-5 nadat ze serieus door haar mama werd wakker geschud. Zo klopte Oracene, die gewoonlijk rustig in de tribune een dutje doet tijdens de wedstrijden van haar dochters, furieus op de rand van de Players Box nadat Serena met 3-0 in de laatste set achter kwam te staan. Het had blijkbaar zijn effect want de nummer 1 van de wereld pakte de draad weer op om met heel luid gekreun en veel show het tij te keren. “Eerlijk gezegd dacht ik niet dat ik ging winnen”, vertelde ze nadat ze na haar overwinning bijna een traantje op de baan had gelaten. “Ik dacht dat ik dit weekend op zoek naar een danscursus zou mogen gaan en voor de rest van het toernooi naar Venus zou gaan kijken.” Maandag zal ze het echter met racket in de hand tegen haar oudere zus mogen opnemen. Benieuwd naar wat dat zal geven…

Het cijfer van de dag: 69

Het aantal games van de derde ronde partij tussen de Kroaat Marin Cilic, vorig jaar winnaar van de US Open, en de Amerikaan John Isner, die vrjdagavond door de duisternis bij 10-10 in de laaste set moest onderbroken worden na 4u16 spannend tennis. Setstander: 7-6 (7/4), 6-7 (6/8), 6-4, 6-7 (4/7), en dus 10-10.

Een soort opwarming voor de reus uit North Carolina, die in 2010 op Wimbledon de geschiedenisboeken indook na zijn overwinning met… 70-68 in de vijfde set tegen de Fransman Nicolas Mahut. De wedstrijd duurde toen drie dagen en 11u05!

De quote van de dag

“Het is waarschijnlijk de eerste keer dat ik mijn handtekening op een prothese heb gezet. Ik hoop dat ik die man wat geluk heb bijgebracht en dat hij is zich in de toekomst beter zal voelen.”

Van Novak Djokovic, de nummer 1 van de wereld en titelverdediger op Wimbledon, na zijn overwinning in drie sets in de derde ronde tegen de jonge Australiër Bernard Tomic op Centre Court .

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier