Wat kunnen de Belgen forceren in de tweede ronde van Wimbledon?

Ruben Bemelmans speelt woensdag al, de rest donderdag. © BELGA
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Met Ruben Bemelmans, Yanina Wickmayer, Kirsten Flipkens en Steve Darcis staan er vier Belgen in de tweede ronde van Wimbledon. Wie zijn de tegenstanders en hoe groot zijn de kansen voor onze landgenoten in het enkelspel?

Laten we beginnen met Ruben Bemelmans (ATP 124). Hij is de enige Belg die op woensdag in actie komt op het heilige gras van Wimbledon. In de eerste ronde mepte hij veteraan Tommy Haas (ATP 258) uit het toernooi. Haas wist in juni nog te verbazen door pas de tweede speler te worden die Roger Federer (ATP 5) kon verslaan in 2017. En dan nog wel op gras, de geliefkoosde ondergrond van de Zwitser. Na de wedstrijd, die Bemelmans in vier sets won, zei Haas (39) dat zijn lichaam het niet meer aankon.

In de tweede ronde wacht Daniil Medvedev (ATP 49). De nog maar 21-jarige Rus maakte dit jaar zijn debuut op de hoofdtabel van Wimbledon, maar verraste vriend en vijand door Stan Wawrinka (ATP 3) te kloppen. Toegegeven, gras is niet meteen de favoriete ondergrond van de man die, op Wimbledon na, alle grand slams al heeft gewonnen. Medvedev is licht favoriet voor de wedstrijd tegen Bemelmans, maar de ervaring is in het voordeel van onze landgenoot.

Yanina Wickmayer

Wicky (WTA 96) krijgt op dit toernooi advies van Kim Clijsters, en die samenwerking werpt tot hier toe haar vruchten af; voor de eerste keer sinds 2014 staat ze nog eens in de tweede ronde. Haar beste resultaat dateert van 2011 toen ze de vierde ronde bereikte. Als ze die prestatie wil herhalen zal ze donderdag eerst voorbij Garbine Muguruza (WTA 15) moeten geraken. De Spaanse verloor de finale in 2015, maar bij haar drie vorige deelnames strandde ze telkens in ronde één of twee.

In de eerste ronde won Wickmayer in twee sets van de Oekraïnse Katerina Bondarenko (WTA 112). Veel krachten hoefde ze niet te verspillen, maar dat moest Muguruza evenmin. Zij klaarde de klus tegen Ekaterina Alexandrova (WTA 75) in 61 minuten. Wordt de tweede ronde ook dit jaar het eindstation voor de Spaanse of kan ze twee jaar na Roland Garros een tweede Grand Slam aan haar palmares toevoegen? Wickmayer heeft alvast niets te verliezen.

Steve Darcis

Wat Wickmayer in twee sets kon, daar had Steve Darcis (ATP 61) maar liefst vijf sets voor nodig; goed voor een uitputtingsslag van drie uur en zes minuten. In de tweede ronde staat David Ferrer (ATP 39) aan de andere kant van het net. De Spaanse veteraan (35) kon sinds 2005 in elke grand slam waaraan hij deelnam doorstoten naar de tweede ronde.

De favorietenrol in dit duel is dus weggelegd voor Ferrer. Hij tankte dinsdag nog vertrouwen door Richard Gasquet (ATP 27), toch niet de minste, naar huis te sturen. Daarbij komt nog dat Darcis de marathonmatch van dinsdag ongetwijfeld nog in zijn benen heeft zitten. Toch is onze landgenoot niet kansloos. Als The Shark zich kan vastbijten in Ferrer, zal die laatste een lastige klant hebben aan onze landgenoot.

Kirsten Flipkens

Op papier heeft zij het minste kans om de derde ronde te bereiken, want donderdag kijkt ze niemand minder dan Angelique Kerber (WTA 1) in de ogen. Vorig jaar was de linkshandige Duitse nog runner-up op Wimbledon, maar in 2017 heeft ze de juiste vorm nog niet te pakken. In de eerste ronde was ze een maatje te groot voor de Amerikaanse Irina Falconi, maar overtuigen kon ze allerminst tegen het nummer 247 van de wereld. Ook op Wimbledon blijft Kerber dus zoeken naar haar niveau van 2016; het jaar waarin ze de Australian Open en de US Open won.

Net als Wickmayer heeft Flipkens (WTA 88) niets te verliezen tegen haar veel hoger geklasseerde tegenspeelster. Bij een eventuele overwinning komt de Kempische uit tegen Lucie Safarova (WTA 34) of tegen Shelby Rogers (WTA 70); ook geen onhaalbare kaart. Met een beetje meeval en veel wilskracht kan Flipkens haar kunststukje van 2013 nog eens herhalen. Toen werd ze pas in de halve finale uitgeschakeld door de latere winnares Marion Bartoli.

Waar en wanneer spelen ze?

Ruben Bemelmans werkt woensdag zijn tweede ronde af op Court 16. Hij speelt er de tweede wedstrijd na 12.30 uur Belgische tijd. De overige drie spelen donderdag pas, maar hun speelschema wordt pas meegedeeld op de website van Wimbledon op woensdagavond.