Wie is Alexander Zverev, schaduwfavoriet op de Australian Open?

Alexander Zverev © BELGAIMAGE
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Na zijn stunt op de ATP Finals droomt Alexander Zverev (21) van zijn eerste grand slam. Een portret van de Duitser, een van de schaduwfavorieten op de Australian Open (14-27 januari).

‘De vraag is niet of, maar wanneer hij zijn eerste grandslamtoernooi zal winnen’, verbeterde Novak Djokovic, nummer één van de wereld. Hij was de finale van de ATP Finals in Londen als favoriet ingestapt, maar Alexander Zverev had een begenadigde dag en veegde de Serviër met 6-4 6-3 weg. ‘Hij wordt de nieuwe ster van het wereldtennis’, zei Boris Becker op de BBC, nadat zijn jonge landgenoot ook al Roger Federer in twee sets had gedomineerd. Dat was hem in Montreal ook gelukt, net zoals hij in Rome een toen nog zwalpende Djokovic had geklopt. Maar de twee tenoren in hetzelfde toernooi uitschakelen, op het moment dat ze hun beste tennis van het seizoen speelden, was ook voor de nummer vier op de wereldranglijst een primeur. ‘Het beste jaar uit mijn nog jonge carrière.’

Hij had 79 officiële wedstrijden op de teller en geen enkele speler had meer matchen gewonnen (54), maar zijn vierde toernooizege van het seizoen was vooral een bevrijding. ‘Hij werd ongeduldig. Een tornooi in Washington of Madrid winnen is mooi, maar niet te vergelijken met het officieuze wereldkampioenschap’, stelde ook vader, Alexander senior, vast. ‘Dat geeft hem een mentale voorsprong tijdens grandslamtoernooien.’

De Hamburger zwaaide met complimenten naar zijn familie en zijn team, in de tribune verscheen een monkellachje op het gezicht van Ivan Lendl, sinds augustus zijn coach. ‘Ivan zal van hem een grote kampioen maken, dat zag je al na drie maanden. Hij kan als geen ander in het hoofd van een speler kruipen’, vond Becker.

De Tsjechoslovaakse ex-nummer één van de wereld coachte Andy Murray tussen januari 2012 en maart 2014 naar de olympische titel en zijn eerste twee grand slams – US Open (2012) en Wimbledon (2013) -, en na een break van meer dan twee jaar in 2016 naar een tweede Wimbledontitel en de hoogste positie op de wereldranglijst.

En dan keerde Lendl opnieuw terug naar de golfcourts, zijn grote liefde. ‘Golf geeft me iets wat ik in tennis niet meer vind’, zei Lendl, handicap 0. Insiders wisten: ‘Hij zal alleen nog coachen als hij een speciale uitdaging ziet.’ En dat werd Sacha, uitgekeken op Juan Carlos Ferrero die hem verweet dat hij te weinig discipline aan de dag legde.

Onzin, vond de jonge Duitser, die zijn vader nog altijd als zijn grootste mentor beschouwt en alleen gedurende twaalf weken per jaar op de hulp van Lendl mag rekenen. ‘Je ziet het misschien niet aan hem, maar Ivan is een leuke man’, lachte Zverev. Ondeugende humor, een handelsmerk waarmee hij zich bij publiek en sponsors zo populair maakt en onder de vleugels van Patricio Apey (ACE Group International) een wereldwijd merk – Adidas, Peugeot, Richard Mille (luxe uurwerken), Z Zegna… – geworden is. Een glamourboy die vijf jaar na zijn juniorestitel in Melbourne ook bij de heren wil schitteren.