Woensdag op Wimbledon: ‘Lady Gaga’ aan de winst, een record en een coach in Saint-Tropez

Bethanie Mattek-Sands © REUTERS

Wat viel woensdag op in Wimbledon? Een vrouw met muziek in haar tennis, een heel snelle opslag door heel hete lucht.

Wie is hot? Bethanie Mattek-Sands

Bethanie Mattek-Sands heeft voor de stunt van de dag gezorgd op Wimbledon. De 30-jarige Amerikaanse, afkomstig uit de kwalificaties, is er namelijk in geslaagd Ana Ivanovic, het nummer 7 van de wereld, in twee sets naar huis te sturen. Op Show Court n°3 won ze met 6-3 en 6-4. Met haar tattoo’s, haar geverfde haar, en haar excentrieke outfits is Bethanie Mattek-Sands de Lady Gaga van het vrouwentennis, maar het moet gezegd dat er nog altijd muziek in haar tennis zit. Terug na een heupblessure die haar een tuimeling op de wereldranglijst deed maken – ze is momenteel het nummer 158 – timmert ze vrolijk aan de weg terug. Zo won ze dit jaar al de Australian Open en Roland Garros in het damesdubbel met de Tsjechische Lucie Safarova. Heel nuttig om op gras uit te blinken.

Woensdag gaf ze Anna Ivanovic, het mooiste meisje van de klas, een les in serve en volley. “Ik hou van agressief tennis en van naar het net te komen. Ik heb in vijf partijen nog geen set verloren. Gras en ik zijn één”, vertelde ze, dolgelukkig.

Wie is not? Kei Nishikori

De mannentabel van Wimbledon heeft woensdag zijn eerste grote naam verloren. Kei Nishikori, het nummer 5 van de wereld, heeft Londen al vroegtijdig moeten verlaten. Met pjin aan het hart, nota bene. De talentvolle Japanner, 25 jaar, die vorig jaar de finale op de US Open haalde, is zelfs niet op de baan verschenen voor zijn tweede ronde partij tegen de Colombiaan Santiago Giraldo. “Ik ondervind te veel last van mijn kuitblessure die ik tijdens het toernooi van Halle opliep”, kwam hij vertellen. “Ik voelde mij beter voor de start van het toernooi, maar mijn vijfsetter in de eerste ronde (tegen de Italian Simone Bolelli, red.) heeft mij de das omgedaan. Ik weet trouwens niet hoe ik die wedstrijd heb kunnen winnen. Ik heb nog geprobeerd mij op te warmen, maar ik had al pijn bij het joggen. Het had dus weinig zin. Spijtig, want ik was goed aan het spelen op gras. Gelukkig ben ik nog jong en krijg ik nog kansen…”

Het verhaal van de dag: hitterecord om 16u31

Het is de Britse meteorologische dienst Met Office die het nieuws via Twitter de wereld instuurde om 16u31. Op Wimbledon is er woensdag een nieuw hitterecord gemeten. De temperatuur op het heilige Londense gras klom tot 35,7 graden Celsius, waarmee het record van de zomer van 1976, met 34,6 graden, verbroken werd. Die extreme hitte, en vooral het zwoele weer, op de derde dag van het toernooi eiste voor een deel zijn tol, maar niet bij de spelers.

Tijdens de wedstrijd tussen de Amerikaan John Isner et de Australiër Matthew Ebden werd een ballenjongen onwel. En ook een toeschouwer had nood aan medische hulp. “Mensen hadden mij verteld dat de omstandigheden zwaar zouden zijn, maar zo heb ik het niet ervaren”, zei titelverdediger Novak Djokovic na zijn overwinning tegen de Fin Jarkko Nieminen. “Het is veel warmer in Long Boat Key, in Florida, waar ik momenteel woon”, vertelde Maria Sharapova van haar kant. “Je moet er gewoon slim mee kunnen omgaan.” Iedereen mag echter gerustgesteld zijn. Voor donderdag wordt er regen voorspeld…

Het cijfer van de dag: 145

Milos Raonic heeft woensdag de derde snelste eerste opslag in de geschiedenis van Wimbledon geslagen tijdens zijn tweede ronde partij tegen veteraan Tommy Haas. De boomlange Canadees, het nummer 8 van de wereld, werd aan 145 mph (mijl per uur) – 233 km/u – geflitst in de tweede set tegen de Duitser, die hij met 6-0, 6-2, 6-7 (5/7) en 7-6 (7/4) versloeg. Het record blijft in handen van de Amerikaan Taylor Dent, die in 2010 aan 148 mph – 238 km/u serveerde. Zijn landgenoot Andy Roddick is de nummer 2 met een eerste opslag aan 146 mph – 234 km/u – in 2004.

De quote van de dag

Michel Bouhoulle, de coach van Yanina? Die zit met zijn echtgenote in Saint-Tropez”.

Van Marc Wickmayer, na de wrede nederlaag van zijn dochter Yanina tegen de jonge Russin Elizaveta Koulichkova met 3-6, 7-6 (8/6) en 10-8, over de afwezigheid van haar coach op Wimbledon.

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier