Zaak Peng Shuai: WTA-baas dreigt competities in China op te schorten

(Archiefbeeld) Peng Shuai © GETTY

Steve Simon, de voorzitter van de profbond voor tennissters (WTA), sluit niet uit dat er geen WTA-tenniswedstrijden meer in China zullen plaatsvinden als Peking geen duidelijkheid verschaft over de veiligheidssituatie van Peng Shuai.

De tenniswereld maakt zich zorgen om de tennisspeelster, die spoorloos lijkt nadat ze eerder deze maand de voormalige Chinese vicepremier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo van seksueel misbruik beschuldigde.

In een interview met CNN op donderdag dreigde WTA-baas Simon het vrouwentennis uit China terug te trekken als het land de zaak niet opheldert. ‘We zijn volledig bereid om ons terug te trekken uit China en alle complicaties die dat met zich meebrengt het hoofd te bieden’, zei de patron van het vrouwentennis. ‘Omdat de zaak Peng belangrijker is dan die complicaties.’

De 35-jarige Peng beschuldigde eerder deze maand voormalig vicepremier Zhang Gaoli op Weibo van seksueel misbruik. Kort na de beschuldiging werd het bericht verwijderd en sindsdien lijkt Peng van de aardbodem verdwenen. Chinese staatsmedia gaven een mail vrij die van haar hand zou zijn, maar er zijn twijfels over de authenticiteit. Simon verklaarde eerder al dat Peng ‘gehoord dient te worden, niet gecensureerd’.

Tennissers delen foto

Ondertussen maken ook veel tennissers zich zorgen om Peng Shuai. Op Twitter delen ze massaal een foto van Peng met de hashtag #WhereIsPengShuai.

‘Ik ben geschokt en helemaal van streek vanwege het nieuws over mijn collega Peng Shuai’, tweette Serena Williams. ‘Ik hoop dat ze veilig is en zo snel mogelijk gevonden wordt. Dit moet onderzocht worden, we mogen niet stil blijven.’

Kim Clijsters, eveneens voormalig nummer 1 van de wereld, maakt zich ook zorgen. ‘Alle spelers, mannen en vrouwen, moeten achter haar staan. We moeten weten dat ze veilig is.’ Ook de WTA deelde intussen de hashtag en foto van Peng.