Terugkeer van Belgian Open: exponent van hausse in Belgische golfsport

Thomas Pieters © BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Bovenop de prestaties van Colsaerts, Pieters en Detry profileert België zich nu ook met een toernooi op de European Tour steeds meer als golfland.

‘De prestaties van onze Belgen op de Ryder Cup en de Olympische Spelen hebben ervoor gezorgd dat golf tegenwoordig de nationale media haalt. Sinds vorig jaar hebben we drie toppers in het profcircuit, de tijd is rijp om opnieuw een Belgisch toernooi op de European Tour te lanceren’, zo kondigde Lieselotte Pieters vorige week aan op een persconferentie in golfclub Rinkven, waar van 17 tot en met 20 mei 2018 de eerste editie van de Belgian Knockout zal gespeeld worden. Het is de familie van Thomas Pieters, de nummer 33 van de wereld, die zich opwerpt als trekker van golf als steeds populairder wordende sport in België. Met hun bedrijf PietersProductions broedden ze al drie jaar op het idee om weer een Belgisch toernooi op de European Tour (samen met de Amerikaanse PGA Tour het belangrijkste profcircuit) te krijgen. Dat is van 2000 geleden, toen de Belgacom Open in Knokke gewonnen werd door Lee Westwood. Daarna meer dan vijftien jaar de grote leegte, al werd er wel een Belgisch evenement op de minder hoog aangeschreven Challenge Tour georganiseerd.

Emmanuel Rombouts, voorzitter van de Belgische golffederatie, is enthousiast: ‘Er zijn onze drie profs, maar daarachter volgen nog een pak goeie jongeren, onze resultaten bij de amateurs waren nooit eerder zo goed. Golf is echt aan het boomen in ons land. In tegenstelling tot vele andere landen – in de VS bijvoorbeeld gaan veel clubs failliet – stijgt het aantal leden al jaren. Met de herintrede van een Belgian Open hopen we nog meer volk te bereiken. Het jonge, enthousiaste team van PietersProductions heeft dat heel goed gezien door voor een andere spelformule te kiezen en hoog in te zetten op beleving rond het parcours.’

Lieselotte Pieters benadrukt: de Belgian Knockout moet ook niet-golfers aanspreken. Met foodtrucks, concerten en allerlei originele wedstrijden. Zoals een Beat the Pro-challenge, waarbij amateurs het kunnen opnemen tegen profs. De drie Belgische profs (Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts en Thomas Detry) zullen alvast van de partij zijn. Verder wordt er op het ambassadeurschap van Thomas Pieters gerekend om andere grote namen te strikken.

Zo komt België steeds prominenter op de internationale kaart te liggen als golfland. Al blijft er nog steeds een elitair imago aan kleven. ‘Van dat imago willen we absoluut af’, is federatievoorzitter Rombouts duidelijk. ‘We doen allerlei acties voor jongeren en via scholen, alleen blijf je met het gegeven zitten dat golf een sport is die je clubgelinkt moet organiseren. Je kunt niet iedereen zomaar op eigen houtje laten golfen, dat zou veel te gevaarlijk zijn.’

En daar knelt het schoentje in ons kleine land: gemiddeld duurt het meer dan tien jaar voor de oprichting van een nieuwe club groen licht krijgt. Een succesvolle Belgian Open moet de politiek en de bedrijfswereld inspireren, zo hoopt ook PietersProductions, dat een engagement voor drie jaar aanging en bij de eerste editie van de BKO mikt op minstens 20.000 toeschouwers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier